Konijnen en cavia'sCavia’s

Cavia’s werden in Peru circa 3000 jaar geleden huisdieren. De Peruanen fokten ze voor het vlees, de huid, het bont, gaven ze mee aan de doden in hun graf en offerden ze ook aan de goden. Het zijn sociale dieren die, in het wild, op grasvlaktes in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en de jongen. In het wild slapen ze in ondiepe holen. Cavia’s zijn nestvlieders, de jongen kunnen kort na de geboorte mee vluchten mocht dit nodig zijn. Ze zijn weinig atletisch, springen en klimmen gaat hen niet gemakkelijk af. Cavia’s zijn voor knaagdieren aan de grote kant, ze wegen tussen 500 en 1500 gram. Ze hebben kleine oortjes die bijna onbehaard zijn en hebben geen staart. Cavia’s kunnen verschillende soorten geluiden maken waarmee ze veel duidelijk kunnen maken aan elkaar. Ze horen en ruiken ontzettend goed. Hun gezichtsveld is groot zodat ze vijanden kunnen zien aankomen en ze kunnen veel kleuren onderscheiden. Ze laten zich niet makkelijk oppakken, omdat het vluchtdieren zijn. Het vrouwtje noemt men zeug, het mannetje beer.

Konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren. Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ze zijn territoriaal ingesteld: nieuwkomers zien ze als indringers dus koppelen moet op een onbekende plek. Een konijn in een hok is niet meer van deze tijd. Konijnen moeten kunnen bewegen, spelen, graven en slapen. Een droog hok is noodzakelijk, omdat  niet van regen en al helemaal niet van natte voeten houden. Met tocht en harde wind zijn konijnen ook niet blij. Het beste is een beschutte en schaduwrijke plek, want konijnen verdragen alles beter dan hitte en felle zon. Het belangrijkste voer voor een konijn is gras (geen gemaaid gras!) en als dat niet beschikbaar is: hooi. Daar zijn niet alleen hun maag en darmen op ingesteld, ook hun tanden en kiezen hebben dit type voer nodig om te slijten. Daarnaast kunnen matige hoeveelheden konijnen brokjes, groente, kruiden en knaagtakken ( ter voorkoming van olifantstanden ) gegeven worden. Konijnen moeten 1 keer per jaar gevaccineerd.


Wij hebben verschillende konijnenrassen op onze boerderij:

Mini Lop konijn  " Muffin "

Een Mini Lop konijn is een Dwerg Hangoor ras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Ze zijn gekenmerkt door hun kleine gestalte.  Gemiddeld wegen ze rond de 1500 gram. Ze staan kort op hun pootjes en hun lichaam is meer gespierd en ronder dan andere hangoren. Ze hebben ook een mooie ronde kop met dat typisch neusje en het gebold voorhoofd. Ook de oortjes zijn meestal iets korter dan de andere hangoren. Ze zijn heel lief, intelligent en speels van karakter en dus heel geschikt met kinderen. 
Een Mini Lop heeft een kortharige vacht en hoeft niet gekamd te worden!

Vlaamse Reus   "Keesje, Kai, Kris en Kobe"

De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Eenmaal volwassen, weegt het dier zo’n 8 kg. Reuzen zijn minstens 65 cm lang, de oren minimaal 17 cm. De voedster heeft een smallere kop dan de rammelaar en onder de kop soms een wam waarin vetreserves aangelegd kunnen worden voor hun kroost. Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi. Ze bevatten beide die vezels die goed zijn voor de darmflora. Een konijn moet telkens veel water ter beschikking hebben. De Vlaamse reus is kindvriendelijk, heeft een goedmoedig, betrouwbaar en rustig karakter.

Rex widder   'Yin"

Een rex widder is een temperamentvol, goedaardig hangoorkonijn met meegaande aard. De Rex heeft een hele zachte bijna fluweelachtige haarstructuur. Het haar is erg dicht ingeplant en overal even lang, dit geeft het konijn zijn bijzondere fluweelachtige look. De Rex heeft veel onderwol en geen dekharen waardoor u dit konijn af en toe zal moeten borstelen en dan voornamelijk in de ruiperiode. Kinderen vergelijken de vacht hier meermaals met de vacht van een geschoren schaapje, super zacht! De wimpers en snorharen van een Rex zijn in tegenstelling tot de andere konijnensoorten altijd gekruld.

Dwergkonijn   "Stientje, Chrissie"

Een Dwergkonijn is een erg vriendelijk en klein konijn. Het gemiddelde gewicht van een dwergkonijn is 900 gram. Mede dankzij het vriendelijke karakter en het klein formaat is het dwergkonijn populair als huisdier. Onder het type dwergkonijn behoren drie konijnenrassen: kleurdwerg, pooltje en de Nederlandse hangoordwerg. Dwergkonijnen worden circa vijf jaar oud. Oorspronkelijk komt het dwergkonijn uit de Verenigde Staten. Een dwergkonijn is te herkennen aan zijn kleine postuur, korte oren en effen  vacht.

Angora dwergkonijn    "Harry"

Het Angora konijn is het oudste konijnenras dat we kennen, het komt rond 1500 al voor in Engeland. De naam is ontleend aan de Turkse provincie Angora, waar de langharige Angorogeit vandaan komt. Het Angora konijn werd vooral gefokt om zijn wol.  Het is een rustig en goedaardig konijn. Ze moeten vaak losjes geborsteld worden, af en toe moet de vacht geschoren of geknipt worden om ernstige klitten te voorkomen. Hij is moeilijk op een ondergrond van stro, hooi of zaagsel te houden omdat dit materiaal zich vastzet in de vacht.

Hangoorkonijn     "Tijger, Wisper, Koen"

Dit konijn is niet agressief, heeft een rustig karakter, wil graag geaaid worden en heeft een grappig uiterlijk. Kortom erg geschikt voor kinderen.  De recht langs het kopje hangende lepelvormige oren, hangen met de oorschelp naar binnen gedraaid. Deze konijnen horen daarom minder goed dan konijnen met rechtopstaande oren. De vacht is zacht en glanzend. De haartjes zijn dicht ingeplant en de lengte is normaal. Er is veel onderhaar aanwezig. Dit onderhaar gebruiken de konijnen weer om een nest van te bouwen.

Hollander   "Jacob, Jonas"

De Hollander komt anders dan haar naam doet verwachten oorspronkelijk uit Engeland. Het konijnenras behoort samen met de klein zilver en de Tan tot de oudste konijnenrassen ter wereld. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Hollander konijn is erg vriendelijk en hierdoor geschikt als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Het konijn wordt circa 9 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram. Een belangrijk kenmerk van het Hollander konijn is de korte, bolvormige snuit met een bles tussen de ogen doorlopend naar de oren.

Hotot      "Cleo"

Onze Hotot heet Cleo, naar Cleopatra, vanwege de rondom zwartgetekende ogen. De zuiver witte van Hotot is een Frans ras ontwikkeld door Eugenie Bernard. Ze is een van de weinige vrouwen uit de geschiedenis die een belangrijke rol heeft gespeeld in de konijnenfokkerij. De naam dankt het ras aan het dorp waar mevrouw Bernard woonde, Hotot en Auge. Het wordt beschouwd als een van de moeilijkste rassen om te fokken omdat de voorgeschreven zwarte oogringen zich moeilijk laten vastleggen. De vacht heeft een normale lengte, is dicht ingeplant, vol en veerkrachtig, met een sterke glans.


10 november 2021 zijn er 3 Vlaamse reus mannetjes van 4,5 maand gearriveerd op de kinderboerderij

29 oktober 2021:

Binnenkort bij ons op de Kinderboerderij. 3 nieuwe vrienden (2 vrouwen en 1 man) uit de konijnen opvang van Kinderboerderij de Werf voor Coby, die alleen zit sinds het overlijden van Paper. 5 november: Koppelen is nog niet gelukt, groep vandaag weer uit elkaar gehaald, morgen start er een nieuwe poging, als na 3 dagen nog geen vrede dan koppelpoging met 3 andere konijnen. 3 zusjes, geboren in opvang.

4 augustus 2021: Geslaagde koppeling tussen nieuwe gecastreerde rammetje Muffin met vriendinnetjes Chrissie en Stientje

Lekker knuffelen met de cavia's.

Ze vinden het allemaal heerlijk,

ze genieten duidelijk van al die fijne aandacht.

Dierenverhalen

Cavia’s zijn uitsluitend herbivoren. Hun dieet bestaat uit hooi, droogvoer, verse groenten en in beperkte mate fruit. Ze moeten onbeperkt toegang hebben tot hooi, want dat is belangrijk voor de doorlopende spijsvertering en de slijtage van de tanden. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn, te herkennen aan de frisse geur en lichtgroene kleur. 

Springer
Cavias zijn van nature geen goede springers. Onze cavia Springer echter houd wel van een sprongetje. Haar lievelingsplek is boven op de hooiruif, toch een sprong van minstens 30 cm. Zij doet niet mee tijdens het knuffeluurtje omdat ze ook uit de mandjes springt. Dat compenseert ze dan weer met enorm fotogeniek te zijn. Foto: Mariscela.

Met z'n allen

Konijnen zijn actieve, slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden dienen te worden. Het is leuk om te zien hoe de dieren bij elkaar liggen, samen rondrennen of elkaar wassen. Voor konijnen is het belangrijk dat ze kunnen graven, springen, knagen, verstoppen en spelen. Daarom huisvesten wij al onze konijnen in groepen en hebben ze allen een vocht en tochtvrij binnenverblijf en een ruim buitenverblijf met deels tegels, deels zand. Alle verblijven worden elke dag schoongemaakt en de inrichting van de verblijven wordt regelmatig veranderd zodat het spannend blijft voor de konijnen. Verder krijgen ze naast hooi en brokken bijna elke dag groente en fruit of takken.

Wist je dat het gehoor van konijnen bijzonder goed is. De dieren kunnen hun oorschelpen onafhankelijk van elkaar bewegen en draaien zodat ze in staat zijn de zachtste geluiden op te vangen. Hangoren zijn duidelijk in het nadeel, want het is bewezen dat zij slechter horen dan konijnen met rechtopstaande oren.

Konijnen zijn prooidieren. Dat betekent dat ze gepakt en opgegeten kunnen worden door roofdieren. Ook zijn het vluchtdieren: ze vluchten voor gevaar. In de natuur hebben konijnen holen waar ze in vluchten, waar ze veilig zijn. Wij zorgen ervoor dat er geen roofdieren (roofvogels, katten, honden etc.) bij onze konijnen kunnen komen, maar het instinct van onze gedomesticeerde konijnen kan hen nog wel vertellen dat er gevaar dreigt.  Als een konijn een open kooi of hok heeft waar hij nergens naartoe kan om zich te verstoppen of af te schermen, kan dat zorgen voor veel stress. Ze zullen misschien eerst proberen weg te komen, maar als dat niet lukt, gaan ze stil zitten en laten ze het over zich heen komen omdat ze niet anders kunnen. Dit betekent uiteraard niet dat ze dan geen stress ervaren.

Een konijn is géén knaagdier

Hoewel ze graag knagen, is een konijn geen knaagdier maar een haasachtige. Haasachtigen hebben een extra paar snijtanden. Maar, net zoals knaagdieren eten konijnen alleen planten en houden ze veel van knagen. Er moet dus ook altijd iets lekkers te knagen voor handen zijn voor je konijnen, maar liever geen snoeren of meubels.

Mijn stoffer, mijn, mijn - Markeren dus

Konijnen hebben onder hun kin een geurklier zitten waarmee ze voorwerpen, elkaar en ons markeren. Mensen ruiken die geur niet maar dieren wel! Met dit gedrag willen ze hun territorium afbakenen en aangeven dat iets hun bezit is. Mannetjes doen dit meestal vaker dan vrouwtjes.

Holletjes graven

Daar houdt Stientje wel van.

Chrissie slaapt. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Het enige dat verraad dat ze slapen is dat hun neusje bijna niet meer op en neer gaat. Andere konijnen lijken compleet van de wereld te zijn en liggen met hun ogen dicht op hun zij of rug. Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen. Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht. Konijnen in warme gebieden zullen deze houding om hun warmte bij zich te houden niet snel aannemen. Als het 's nachts warm is zullen ze juist wat ruimte tussen hun lichaam en dat van een soortgenoot houden en zich uitstrekken, om zo de lucht rond hen te laten circuleren en te voorkomen dat een lichaamsdeel de warmte vasthoudt.

Harry ziet er super schattig uit maar zijn zachte, pluizige vacht heeft ook nadelen. Hij moet regelmatig gekamd en geknipt. Verder mogen langharige konijnen beslist niet in de regen zitten. Hun haren groeien namelijk rechtop, er is geen beschermende deklaag zoals bij ‘gewone’ konijnen. Elke regendruppel valt regelrecht op hun huid. Daardoor wordt een langharig konijn doornat en kan het een longontsteking oplopen. Omdat een konijn zich dat niet bedenkt en rustig in de regen blijft zitten, zul je beschermende maatregelen moeten treffen. Zoals het afdak boven het verblijf van Harry.

Wie is de baas?

Op elkaar rijden (zoals hiernaast Chrissie op Stientje) doen konijnen niet alleen uit seksuele drang, maar het is de konijnenmanier om te bepalen wie de baas is. Alle konijnen rijden om die reden op elkaar, vrouwtjes en mannetjes, ook als ze gecastreerd zijn.

Knagen, graven, spelen en wassen!


Knuffelverhalen

Kleine oortjes

Wel zes kinderen zitten met hun benen rechtuit, hun schoenen op een krukje en een kussentje op schoot. Ze komen om te knuffelen. Maria van de kinderboerderij deelt cavia's en konijnen uit. 'Ik wil Dropje!' zegt Emma. Als ze het zwarte dwergkonijn op schoot krijgt begint ze het te borstelen met een klein borsteltje. Aaien met je handen mag ook, maar dat vinden niet alle kinderen fijn. Nu mag Dropje naar een ander meisje. Ze krijgt een borsteltje aangereikt, maar ze pakt het konijntje lekker vast met haar handen.
Iris knuffelt vandaag met konijn Selma, ze aait haar met een borsteltje. Iris heeft een paar favorieten. ‘Selma, Wouter en Dropje’, somt ze op. Waarom vindt ze die zo leuk? ‘Omdat ze van die kleine oortjes hebben.’  Komt ze hier vaak? ‘Gewoon, af en toe’, zegt ze.
Dan is het knuffeluurtje voorbij. Iris geeft haar konijn een kusje. ‘Doei Selma!’ Dan legt ze haar borsteltje in de bak en het kussentje op de stapel en gaat haar handen wassen.

Is Emmy verliefd?

Mila kiest een cavia: Emmy. Hij heeft nog niet eerder geknuffeld bij De Pijp en vind het nog een beetje griezelig. Met een borsteltje aait hij Emmy. Ze knort omdat ze het lekker vindt dat ze geaaid wordt. 'Hij trilt! Het lijkt of hij een machine is!!' roept Mila. Hij vindt het zo spannend om Emmy op schoot te hebben dat hij er van moet giechelen. 'Hij is heel dichtbij me hoor', zegt hij tegen zijn moeder, 'dit is echt eng!'

Emmy ziet een andere cavia, op de schoot van Rick, die naast Mila zit. Ze snuffelt in zijn richting. 'Ik denk dat deze verliefd is op die van jou!' zegt Mila tegen Rick. Hij borstelt en borstelt. ‘Ik wil hem helemaal glad hebben. Die van jou was al glad’, zegt hij tegen Rick. Dan roept hij Maria: ‘Mevrouw, ik wil hem niet meer want mijn benen worden heel moe.’ Maria pakt Emmy van zijn schoot en zet haar terug in het hok.