Knuffelles peuters

Gedurende deze les (voor de oudste groepen van de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven) krijgen de kinderen de mogelijkheid om een aantal dieren (kip, cavia, konijn en schildpad) van de kinderboerderij van heel dicht bij te bekijken, aaien, ruiken, voelen, voeren, en te knuffelen.

De bedoeling van de les is om kinderen hun eventuele angst voor dieren te laten overwinnen en de kinderen te laten ervaren hoe het is om direct contact te hebben met bepaalde dieren.

De les begint met het voeren van het loslopend pluimvee (kippen, parelhoenders, ganzen, eenden, pauwen en kalkoenen) op het erf van de boerderij. De kinderen die durven mogen de dieren uit hun hand laten eten, de kinderen die dit niet durven mogen het voer op de grond strooien.

Daarna gaan we naar de ‘schaapskooi’ (educatieve ruimte) waar we beginnen met het kijken naar een heel tamme kip. Daarna krijgen de kinderen de gelegenheid om de kip op schoot te houden en te aaien, onder de veren te voelen enz. De cavia’s, konijntjes en schildpadden worden net als de kip bekeken, op schoot gehouden en geknuffeld.

Als er behoefte aan is kan er na de les nog naar de anderen dieren van de kinderboerderij gekeken worden en kunnen de kinderen spelen op het erf en in de heemtuin.

Deze les duurt afhankelijk van de leeftijd en de concentratie van de kinderen tussen een half en een heel uur.