Gehoord op het erf en leuk nieuws

San: De schoolvakantie is bijna afgelopen en dat is te merken aan de drukte op de kb. Gisteren en vandaag was het gigantisch druk met groepen van de bso. Nog nooit zo veel verschillende kleuren hesjes op de kb gezien.
Voor ons heel druk maar ook heel leuk. Weer zo veel complimenten gehad over de boerderij van bv verschillende begeleiders van de bso die voor het eerst waren, alsook van bezoekers die na lange tijd weer op bezoek waren en opnieuw blij verrast waren omdat er telkens iets veranderd en er nieuwe leuke elementen aan toe gevoegd worden of van een super enthousiast kind dat mij kwam vertellen wat ze allemaal meegemaakt had vandaag en aangaf dat dit het leukste uitje van het zomer programma van de bso was.

 San: Zo trots op onze schapen!!!
Afgelopen week is er 2 keer gefilmd op de boerderij ivm een documentaire over een nieuwe fobie therapie. Onze schapen werden ingezet om een cliënt over haar schapen angst heen te helpen.
Het leek wel of ze precies wisten wat er van hun verwacht werd. Ze stonden constant met zijn allen rustig rondom de cliënt en trokken zich niks van de cameraploeg

 San: De nieuwe speelhoek. Is een groot succes. Het is heel leuk om te zien hoe vooral peuters, vaak in hun eentje, aan het spelen zijn met de kabouters, blokken en plastic dieren en daarbij hardop praten. Mooi om mee te kunnen genieten van hun fantasie wereld. Kleuters spelen meer samen in de speelhoek, bouwen en betrekken elkaar in hun fantasie spel. Ook zie je ouders samen spelen met hun kinderen, sommige gaan helemaal mee in het fantasie spel terwijl anderen vooral educatief bezig zijn. ‘Wat is dit voor een dier?’ Beide belangrijk. Fijn om te zien dat de speelhoek zo gewaardeerd wordt en hoe je met betrekkelijk simpele middelen iets heel leuks kan bereiken.

Vandaag ( 4 juli 2023 ) in gesprek met oudere bezoekster die met haar oppas kinderen bij de kb was.
De aanleiding was dat ze de Pauw en de kippen miste. Dat vond ze zo gezellig toen ze vroeger met haar kinderen kwam.
Haar oppas kinderen kwamen voorheen nooit op een Kinderboederij, daar vinden hun ouders niks aan. Ze hebben wel Artis abonnement maar daar vonden de kids na een paar bezoeken niks meer aan.
Als ze ze de keuze geeft Artis of de Kinderboederij dan kiezen ze altijd Kinderboederij.
Bij ons is zo veel te doen dat ze zich nooit vervelen. En de kinderen maken op de kb snel contact met andere kinderen en gaan dan samenspelen. Dat vond ze buiten de tamme dieren het grootste pluspunt van de kb ten opzichte van Artis. Ze gaat nog vaak terugkomen.

Vandaag ( 21 juni 2023) werd er tijdens de les koekjes bakken met 28 kleuters heel hard gewerkt, maar met meer als 30 graden binnen werd het sommige 4 jarigen, die pas net op school zitten, te veel. Er werd regelmatig gehuild van oververmoeidheid door de vele indrukken en de hitte. Op het einde van de les werd er om een andere reden gehuild, een meisje was intens verdrietig omdat het afgelopen was en ze Ohh zo graag nog wilde blijven om ze nog lang niet alles had gezien. Moeder heeft beloofd om snel samen met haar terug te komen

Een van onze vaste knutselaartjes was gisteren jarig, vijf jaar geworden. Hij kwam vandaag met een grote zak vol doosjes rozijntjes om uit te delen. Hij ging niet alleen rond aan de knutseltafel, hij ging ook het erf op, alle kinderen mochten meegenieten van de traktatie. Zo lief! En San en ik kregen ieder een boterkoek.

Net als Christine gisteren had ook ik vandaag een heel leuk gesprek met een gezin op vakantie in Amsterdam. Ze wonen in Engeland (vader uit Iran, moeder Duitse) Dat er zoiets als onze Kinderboederij bestaat vonden ze verwonderlijk en geweldig. Dat missen ze in hun eigen buurt. Vooral het feit dat het gratis, laagdrempelig en daardoor ook voor mensen met een smalle beurs vonden ze een pluspunt, en dan toch zo schoon, zonder afval enz, dat verbaasde ze. Verder vol lof over onze goed verzorgde aaibare dieren en de fijne sfeer. Ze hadden een kort bezoekje tussen 11 en 12 gepland maar gingen uiteindelijk pas rond 3 uur weer weg.

Vandaag ( 7 juni 2023 ) was er een gezin uit Quebec Canada op de kinderboerderij. Op vakantie in Nederland Moeder, vader, een meisje van vier en een van twee. De ouders raakten niet uitgepraat over de boerderij. Ze hadden nog nooit zoiets gezien, midden in de stad, met zo veel verschillende dieren, allerlei speelmogelijkheden, binnen en buiten, veel educatieve informatie en ook nog een knutselactiviteit. Het oudste meisje heeft meegeknutseld, dus er gaat een puzzeltje van ijslollystokjes mee terug naar Canada. Ze vonden het geweldig!

Macho heeft vandaag ( 17 mei 2023 ) weer heel veel kinderen gelukkig gemaakt. Mooi om te zien hoe kinderen genieten van een rondje op de pony. Sommige kinderen stappen onbevangen op, ook al is het de eerste keer. Voor anderen is het al een hele overwinning om er alleen even op te zitten en te aaien. Toen er geen rij met kinderen meer was en ik Macho al weer afgezadeld had vertelde Ilja mij dat er een moeder was die al een aantal keren geïnformeerd had naar het pony rijden. Moeder en dochter waren begripvol dat het net afgelopen was maar dochter was wel intens verdrietig. Ze wilde zo graag. Heb toen voorgesteld om als ze het aandurfde toch nog snel een rondje te doen maar dan zonder zadel. Een ontzettend blij kind die het in eerste instantie wel heel spannend vond (want het was de eerste keer) maar uiteindelijk met een grote smile op Macho zat. Haar oudere zus dacht er alleen kinderen van 5 jaar op de pony mochten en was heel blij verast dat ook zij een rondje mocht. Mooi om te zien hoe het gewaardeerd wordt en ook heel fijn dat een vader spontaan zijn hulp aanbood bij het tillen van de iets zwaardere kinderen.

De moeder van een van onze vaste knutselaartjes vertelde dat ze haar dochtertje iedere woensdag verschillende mogelijkheden voorlegt om samen de middag door te brengen, zoals de dierentuin of een speeltuin, maar het antwoord is steevast: de kinderboerderij!

Ook was er een oma met haar kleindochter, vanuit Haarlem naar onze kinderboerderij gekomen. Dat doe ik vaker vertelde ze, omdat bij ons - naast de dieren - nog zo veel meer te doen en te beleven is voor de kinderen. 'Je kunt hier een hele middag doorbrengen, zonder dat de kinderen zich gaan vervelen'

Tijdens het dieren knuffelen kwam een bezoeker van *|- 18 jaar met heel rode wangen de educatieve ruimte binnen en vroeg; ben ik te oud om mee te mogen doen? Toen er aangegeven werd dat het dieren knuffelen voor iedereen toegankelijk is en dat alleen bij grote drukte de kinderen voor gaan zei ze; gelukkig, ik heb dit echt even nodig. Ik ben zo gestrest!!! Na een half uur intens te genieten van het kriebelen en aaien van verschillende cavia’s gaf ze aan dat het helemaal goedgekomen was met het ontstressen.

Vandaag was het een regenachtige dag maar toch waren er best veel bezoekers. Opvallend waren de vele toeristen zowel met als zonder kinderen. Een grote groep (gasten van onze buren het Okura) met rolkoffers 😂 en al fotografeerden alle kabouters en vond het jammer dat ze geen cavia’s meer konden aaien omdat ze naar het vliegveld moesten. Ik werd diverse keren aangesproken en gecomplimenteerd door verschillende toeristen; zo goed verzorgd, verrast door de benaderbare lieve dieren, en een uitkomst voor gezinnen die ook aan hun kinderen moeten denken tijdens de stedentrip. Dit laatste gaf een Deense toerist aan die met zijn kinderen en kleinkinderen op bezoek was. Hij was vol lof over de kb en had niet verwacht dat ze zo veel tijd bij ons zouden doorbrengen. De aansluitende activiteit die ze voor hun kleinkinderen hadden gepland hebben ze geskipt en zijn tot sluitingstijd gebleven

Woensdag was er een meisje uit Antwerpen aan de knutseltafel. Ze logeerde bij haar tante in Amsterdam. Ze waren beiden voor het eerst op de kinderboerderij. Het meisje schoof als eerste aan en ging als laatste weg. Haar tante vertelde dat het een heel druk meisje was. Ze vond het dan ook opmerkelijk dat haar nichtje anderhalf uur lang heel rustig en geconcentreerd had zitten knutselen en dat het meisje zich direct op haar gemak voelde bij ons. Als ze weer eens komt logeren, zei ze, dan komen we zeker weer!

Vanmiddag was een vader met zijn dochtertje voor het eerst op de boerderij. Ze waren ook bij het knutselen en cavia's aaien. Ze zijn tot sluitingstijd gebleven. We hebben zo genoten, zei vader, en ik vind het hier zo gezellig in de Schaapskooi, hoe het eruit ziet en de sfeer, zo'n tafel vol knutselende kinderen. Ik denk dat we er weer een vast klantje bij hebben.

Er waren twee vrouwen met kinderen die me aanspraken en vertelden hoe leuk ze het vonden en hoe goed ze de dieren eruit vonden zien ❤️

Noemie: Bolke heeft weer een heerlijk knuffeldagje gehad van bezoekers groot en klein, vrijwilligers en ikzelf. Blij met alle aandacht gaf ze af en toe een likje 🥰

Het is opvallend dat we de laatste tijd regelmatig aangesproken worden door bezoekers die ons vertellen dat ze vroeger zelf als kind fijne ervaringen en herinneringen hebben opgedaan bij onze boerderij en dat ze daarom nu met hun eigen kinderen bij ons op bezoek komen ook al wonen ze niet meer in de buurt. Dat levert heel leuke gesprekken op.

San: Jonge man met peuter in een buggy spreekt mij aan. Hij zegt; weet je nog, ik was hier vroeger bijna elke dag met mijn zus en moeder. Ik ben lang niet geweest maar nu mijn zoontje er is kom ik weer vaker. Ik woon zelf nu in Osdorp maar deze boerderij is de allerleukste. Ik weet nog dat je vroeger soms streng tegen mij deed omdat ik met mijn vrienden kattenkwaad uithaalde. Dat vond ik toen niet leuk maar ik heb er wel van geleerd. Bedankt daarvoor.

San: Er komt een klas voor de les papier maken.
Bij aankomst komt de juf mij bekend voor maar ik kon haar niet direct plaatsen. Tijdens het kring gesprek bij de start van de les vertelt de juf aan mij dat ze als kind deze en andere lessen bij mij gevolgd had toen ze zelf in de buurt op school zat. Ze vond het heel erg leuk dat ze nu als juf met haar eigen klas bij mij terug kon komen. Zelf woont ze niet meer in de buurt maar haar moeder die op haar baby past wel nog. Als ze wat ouder is zal ze zeker op bezoek komen met haar kind. Ze verheugd zich al op het knuffelen en knutselen omdat ze daar zelf erg warme herinneringen aan had.

 Laatst zaten er tijdens het knuffelen naast 2 peuters voornamelijk pubers en jong volwassenen te aaien en borstelen. Een meisje spreekt mij aan; zo leuk om dit weer te doen. Ik heb hele fijne herinneringen aan deze plek. Ik was hier vroeger jeugdvrijwilliger. Toen ze haar naam noemde kon ik haar weer plaatsen. Ze heeft met haar vriendin uitgebreid de konijnen en cavia’s geaaid en geborsteld en herinneringen opgehaald aan haar tijd als jeugdvrijwilliger. Dat was erg leuk om te horen.

Bolke ons nieuwe lammetje is een hit bij peuters!!!
Veel peuters zijn bang voor onze schapen. Ze zijn natuurlijk ook best groot voor een peuter. Bolke is echter een peuter-magneet. Precies de goede hoogte om te aaien en natuurlijk heel schattig en aaibaar met haar krulletjes. Ik zag haar laatst ook tegen het hek van de ‘speeltoren’ aan staan zodat alle peuters daar haar door het hek heen konden kriebelen.

En nog zoiets liefs, een van de vaste knutselaartjes vond de pepernoten zo lekker, dat ze tegen haar moeder had gezegd dat ze ze thuis nog eens wilde bakken. Dus moeder is met het recept huiswaarts gekeerd.Leuke bijkomstigheid is dat ze uit Litouwen komen, waar Sinterklaas onbekend is, maar zei de moeder, de pepernoten helpen bij de inburgering.

Vondeling Vondel, het katje dat aan is komen lopen en inmiddels in de educatieve ruimte woont heeft door zijn charme en aanhankelijkheid al vele fans. Zowel onder de medewerkers en vrijwilligers als onder de bezoekers. Van bezoekers heeft hij al een vlooien kuur, dekentje, mandje, etend bakje en veel brokjes en katten snoepjes gekregen. Verder laat hij zich verwennen door het publiek laat zich uitgebreid aaien en geniet hij van de aandacht.

Zo leuk vandaag!!! Er kwam een klas voor de les papier maken. De Juf vertelde dat ze zelf als kind met haar toenmalige basisschool deze en andere lessen bijgewoond had en er ook altijd was met knutselen en knuffelen. Toen ze haar naam noemde herinnerde ik mij haar weer als kind. Ze had heel leuke herinneringen aan de boerderij en als haar zoontje binnenkort 3 wordt komt met hem meedoen met het knutselen.

Bij de ingang van de boerderij; zo daar ben ik weer, jullie zijn veel te leuk 🙂. Moet van mijn kleindochter vandaag alweer bij jullie op bezoek.

De boerderij is ook geliefd bij veel middelbare school leerlingen. Ze komen tijdens hun pauze vaak voor een flits bezoekje om de dieren te aaien. Vandaag vertelden ze mij; van het aaien wordt ik rustig dat is fijn, vooral als ik stress heb door de toetsen.

Al is jullie bijzondere haan Karel dood, hij leeft voort op een foto in het boek "Ik weet nog goed... "Dat zijn voorleesverhalen voor mensen met dementie. Jullie waren zo aardig dat we Karel indertijd prachtig op de foto konden zetten om te gebruiken voor dat boek. Hij prijkt bij een verhaal over een haan die juist boos is, terwijl Karel opvallend lief was voor een haan. En ook prachtig om te zien!

Such a nice place for the little kids to get up close with some animals. Our boys had a great time exploring. There is also some nice play equipment too.

Wonderfully maintained petting zoo with lots of farm animals. Amazing to have in the middle of the city

Nice for a 1-2 hours with young kids. They can pet the goats and bunnies. Play pretend with the farm tools, and play with some game of water pipes (get very wet). Nice in the overall.

Leuk en gezellig ingericht. Fijn om de dieren te kunnen aaien

Adorable animals, and the organisation seems to run the place well.

Het drukke Amsterdam even buitengesloten in deze bijzondere kinderboerderij met een gevarieerd gezelschap van dieren. Leuk aangelegd en met liefde en aandacht goed verzorgd door personeel en vrijwilligers!

Such a fun place for the little ones! Close contact with sheep, goats, HUGE bunnies, pigs, geese and ducks. They also have a sand pit, a playground with riding toys and a water foundation play station.

This is adorable and in the middle of the city. Easy to get and such a nice place for kids. The animals are adorable and they have a good variety. I was surprise to find this place and my little one had a great time. They have sheeps, bunnies, guinea pig, hamsters, birds, ponies , pigs.

Super leuke kleine kinderboerderij. En de dieren hebben hier een heel fijn leven. Zeer hoog knuffelgehalte 🥰

A small petting zoo in the middle of the city. Exciting place for small kids who can pet various animals. Free entry.

Love our small intimate animal farm, great visit with the kids

Ben al vele jaren donateur
Nu voor t eerst met mijn jongste kleinkind geweest, het was geweldig nog altijd!

Heerlijk plekje in de Pijp. Lief, kneuterig en compleet

Kwam er als kind en nu met mijn kinderen

Hele leuke kinderboerderij met allerlei dieren en speel toestellen. Kinderen vermaken zich hier prima.

I am on a holiday with my 5 year old daughter who loves being around animals. This was the perfect place for her. We got there pretty easily and she spent a good 3+ hours here. It’s such a cute place with very friendly staff and it’s FREE OF COST. There was pony riding, animal petting & feeding, some craft activities.. A super fun experience for kids to come home with a smile.

Fantastisch om effe in de stad een paar lachen beesten te bekijken met je liefje of je kind of allebei

Altijd leuk om hier een uur met de kinderen door te brengen

Fantastische plek midden in amsterdam

Such a fantastic amenity for the area and a great place to spend an hour or two with little kids. You can actually get close and pet the animals and they've recently added a few fun water activities to the farm. Thanks to all the staff here for all the work you do - you do a great job!

Ziet er leuk uit. Veel informatie en vriendelijke werknemers.

Very nice place in the middle of city center... Not very big and now with Corona some things are closed but still you can enjoy some time there...

Prettige plek om op zondagen met mooi weer te chillen met je kinderen. Zonder kinderen is het ook goed vertoeven. Een oase in de Pijp.

Woon al 4 jaar in de buurt, nooit geweten dat deze kinderboerderij hier zat. Wat leuk en mooi! Ziet er supergoed uit. Goed onderhouden en blije dieren. Ik ga hier zeker vaker naar toe.

Such a blessing to have this small petting zoo close with young kids. They always have an amazing time there.

Great petting zoo in the center of Amsterdam. amazing place for toddlers.
The staff is taking care of all the animals living there.
It's free! there is no cafe, restaurant so bring your own drinks / food .

Leuke,gezellige kinderboerderij midden in Amsterdam, waar veel mooie verschillende, verzorgde dieren waren met vriendelijk personeel, kom graag gauw weer terug

Klein, maar fijn. Een gezellige kinderboerderij midden in de Pijp. Ik ga er regelmatig heen met mijn dochter, maar ze raakt er niet uitgekeken :)

Great selection of animals to engage with, particularly like the goats as they seems to enjoy attention. Had an epic experience with a peacock where we asked him to show his feathers and he did, just fully showed them off at us for 10 minutes. I was in awe. Surprisingly tame rabbits too. Overall a lovely little place to release your inner child or your actual child.

Erg leuk voor de kinderen! Lieve, kleine ietwat verscholen kinderboerderij met zeer veel dieren en spelletjes

Amsterdam is full of surprises. This petting zoo, located next to Okura hotel, offers the possibility to see, pet and interact with animals like rabbits, porks, sheep, goats... The audience is mostly parents with young kids, but can also be enjoyed without kids. It is free of charge.

What an unexpected jewel in the middle of Nieuwe Pijp, Amsterdam's neighborhood. This petting zoo is great for small kids. There is 2 sand playground areas on each end and plenty of animals (rabbits, peacock, huge pigs, goats or ponies).

Altijd weer leuk om te komen. Zelf als kind ben ik er heel veel geweest en nu met mijn eigen kind.

•Wat ziet het er hier goed verzorgd uit. De verblijven van de dieren zijn niet alleen heel schoon maar ook zo leuk ingericht. Valt me ook op dat jullie varkens en geiten zo aaibaar zijn. Ze komen naar je toe en zoeken zelf contact. Ik heb genoten van het knuffelen met dat hele grote varken en dat kleine oude geitje bleef maar eisen dat ik haar kriebelde, telkens als ik stopte begon ze met haar voorpoot op mijn schoen te tikken om mij aan te sporen verder te aaien.

•Uit ons gastenboek;
Ik ben als kind in deze beurt opgegroeid en zo veel herinneringen hier
❤️ leuk dat ik met mijn 5-jarig zoontje het nog steeds kan meemaken.  ❤️ xxx Sebnem

•Ik word door veel bezoekers aangesproken over onze Vlaamse reuzen. Iedereen wordt blij van hun benaderbaarheid, zachte vacht en dat ze zo duidelijk genieten van de aandacht die ze krijgen. Bezoekers van jong tot oud hebben plezier bij het aaien van hun vacht of van het heel dichtbij naar ze kijken. Hoewel de reuzen er ten alle tijden voor kunnen kiezen om zich terug te trekken van de bezoekers gebeurt het zelden dat er geen enkel konijn buiten is om zich te laten aaien.

•uit ons gastenboek;
Prachtig en goed verzorgd! Ik hoop dat jullie nog lang dit werk mogen voortzetten. Dina en Lilly

•Op het pad rond de Kinderboederij aangesproken door stel waarvan een familielid sinds kort bij onze buren, het verzorgingshuis ‘de oude rai’ woont. Ze vroegen zich af of er een school zat omdat ze kinderstemmen hoorden. Uitleg gegeven over de boerderij en dat de stemmen van de klas zijn die een les aan het volgen zijn en die even pauze hebben. Ze waren heel enthousiast en blij voor hun familielid met ons als buren. Zo fijn voor hem om op een plek te zitten met zo veel levendigheid van de kinderen, dieren en een stukje natuur dichtbij. We komen straks samen met hem terug voor een bezoek.

•uit ons gastenboek.
Wij; mijn kleindochter en ik vinden het fantastisch. Wat een leuke boerderij midden in de stad, bedankt.

•De medewerkers van de kngf (hulp honden opleiding) komen regelmatig met hun honden in opleiding langs op de boerderij om te oefenen. De honden die pas net met hun opleiding gestart zijn om te wennen aan de verschillende dieren, geuren en indrukken. De honden die bijna klaar zijn om naar hun nieuwe baasjes te gaan komen met een specifiek doel. Vandaag was er een prachtige zwarte labrador met een super zachtaardige blik in zijn ogen. Hij wordt opgeleid als hulp hond voor een 16 jarig meisje. In het gezin wonen ook katten, dus mocht hij even in de kantine naar binnen waar Lieke en Loki het meest territoriaal gedrag vertonen. Er werd zachtjes gebromd door Lieke vanuit de oud papier mand; door de spleetjes hield ze de hond scherp in de gaten en Loki lag vanuit zijn hoge hangmat de boel te observeren. De hond gedroeg zich voortreffelijk, zelf toen Lieke begon te blazen, omdat hij wel erg dicht bij kwam, gedroeg hij zich uitmuntend en trok zich snel en rustig terug. Hij is geslaagd!!!

•bij de modderkeuken. Een aantal meisjes hebben zich vanmiddag eindeloos vermaakt in de keuken van hun 'restaurant'. Ze hebben het 'Magie' genoemd, omdat ze alles kunnen maken wat je maar wilt eten. Zo kreeg ik in 10 minuten een pannenkoek, een pizza, een milkshake en ijs met slagroom voorgeschoteld in dit all you can eat restaurant. En het was nog gratis ook!

•uit ons gastenboek. 
Wat een feest voor de kinderen. Eerst met mijn grote kleinkind en nu met zijn kleine zus, die al even enthousiast is en niet meer naar huis te krijgen!!!


•Ook al laten Lieke en Loki zich niet zo vaak zien aan de bezoekers en verblijven ze tijdens openingstijd meestal in de kantine toch hebben ze fans onder de bezoekers. Zo komt er bv een paar keer per week een jonge man naar de boerderij speciaal om de katten te aaien. Zo ook vandaag; hij vraagt of hij even de kantine in mag om te knuffelen en aaien. Hij vertelt mij; thuis kan ik geen katten houden, ik woon te klein, daarom kom ik geregeld even vragen of ik jullie katten mag knuffelen. Ze geven mij een speciaal gevoel van binnen wat ik niet goed om schrijven kan. Als ik een kwartiertje geknuffeld heb kan er weer een paar dagen tegenaan.

•Uit ons gastenboek; it’s so nice to come here again! Love the rabbits and guinea pigs, absolutely ❤️ we will come back next time

•Vandaag weer een les ‘dieren van heel dicht bij’ gegeven aan kinderen van het speciaal basis onderwijs. De juf van deze groep zocht een oplossing voor de panische angst van 1 van de kinderen uit de groep. Het uitje naar Artis was totaal mislukt omdat het kind zo bang was voor alle dieren en haar angst ook overdroeg aan de rest van de groep dat ze al na een half uur, Artis weer hebben verlaten. Op aanraden van mij hebben ze eerst de cavia’s van een collega Juf in de klas gezet en de kinderen alleen maar laten kijken en er verder weinig aandacht op gevestigd. Na verloop van tijd durfde het bange kind tot dicht bij het hok te komen om naar ze te kijken. Vandaag hebben alle kinderen uit de groep uiteindelijk de cavia’s en konijnen geborsteld en geaaid. Het angstige kind werd bij binnenkomst nog gedragen door de juf en zat ook heel dicht tegen de juf aan tijdens het begin van de les. Door Plok de knuffelkip werd bij de meeste kinderen de ergste angst al overwonnen. Voor het hele angstige kind nog een brug te ver om te aaien maar rustig blijven zitten en alleen maar kijken was al een hele overwinning. Tegen het einde van de les durfde ze eerst alleen met de borstel op een zo groot mogelijke afstand de cavia’s te benaderen maar uiteindelijk heeft ze zowel de cavia’s als de konijnen geaaid. Konijn Harry was de ijsbreker, toen ze die gevoeld had brak er een grote grijns op haar gezicht door. Ze is nog lang niet over haar angst voor dieren heen maar de eerste stapjes zijn gezet. 1 kind omschreef het gevoel bij het aaien van elk dier met een, voor hem schijnbaar belangrijke woord, 'muur’; Plok de kip voelt als een hele zachte muur, Aurelius de schildpad als een hele sterke, harde, veilige muur, de cavia’s als een grappige, warme muur, Cleo het konijn als een super gladde muur, en Harry het Angora konijn als de zachtste en liefste muur die hij ooit gevoeld heeft.

•Observaties bij de waterpomp.
De water/zand/modder plek bestaat nu bijna een jaar en blijkt een groot succes. De pomp heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en bij elk weer (zelf in de stromende regen) wordt er gespeeld bij de pomp. Tijdens de hete dagen van de laatste tijd was de zand/water/modder plek een zege voor veel kinderen en hun ouders. Onder de schaduw van onze bomen en met de voeten in de modder is het goed toeven op onze boerderij. Ouders kletsend op de bankjes terwijl er door peuters in onderbroek of luier driftig geëxperimenteerd wordt met water, zand en modder. Door oudere kinderen hele gesprekken bij de modderkeuken, over de zachtheid van de verschillende soorten modder. Hoeveel zand erbij moet om het steviger te maken enz. En welk gerecht en nu weer voor de ouders gemaakt zal worden. Ook de groepen van van de naschoolse opvang zijn blij met de waterplek. Er wordt water gepompt en door de buizen van het verticale waterspeeltoestel gegoten, water rondgereden in kruiwagens en vooral zelf heel erg nat worden. Binnenkort is de waterbaan opgeknapt en zal weer toegevoegd worden aan de waterplek, dan waarschijnlijk nog meer plezier.

•Ik wil de medewerkers graag een compliment geven voor deze plek. Ik werk in de naschoolse opvang en daardoor heb ik bijna alle Kinderboederijen en speelplekken in Amsterdam goed leren kennen. Dit is echt ‘by far’ de allerleukste. Hier is alles; de kinderen kunnen veilig spelen, er zijn heel veel verschillende dieren, spelletjes, zand en water, speurtochten, het knutselen, cavia’s aaien, aardige medewerkers en een heerlijk tuin. Ik ben hier nu met mijn eigen peuter, hij geniet. Het enige minpunt is dat het voor mij ver fietsen is vanuit west maar dat heb ik er graag voor over!

•De positieve kanten van het hebben van een wespennest op de boerderij. Tussen de bamboe bij het zitje voor de kantine zit een wespennest. De wespen vliegen af en aan maar ze zijn tot nu toe niet vervelend.
Er zijn 2 verschillende psychologie praktijken waar we regelmatig mee samenwerken om mensen van hun fobie voor allerhande dieren af te helpen.
De afgelopen weken zaten er regelmatig psychologen met een potje voor het nest om wespen te vangen. Ook zitten ze soms met een cliënt in de buurt van het nest. Zo ook vandaag. Ik liep langs en de psychologe sprak mij aan. Heb je even tijd? Het heeft de vorige keer toen ik met deze cliënt hier was voor haar bijen fobie veel geholpen dat je zoveel vertelde over de bijen toen we bij de bijenkasten stonden. Kan je ook wat meer over wespen vertellen want nu ze van haar bijen fobie verlost is wil ze ook graag van haar angst voor wespen af. Terwijl de cliënt nog ietwat angstig maar dapperder dan menig ander naast het nest op het bankje zat en de wespen rond haar vlogen heb ik wat info over het nut en gedrag van wespen gegeven. Denk dat deze cliënt in het vervolg rustig op het terras kan zitten zonder panisch te worden bij elk vliegend zwart geel insect.

•Uit ons gastenboek; als kind kwam ik hier al, 20 jaar geleden en nu kan ik mijn eigen kind een geweldige dag bezorgen op de Kinderboederij!!! Absoluut geweldig!!!  Inssay en Abdullaah

•Vandaag een bezoeker gezien die volgens mij alle kabouters op de foto heeft gezet, heb hem meer dan een uur met zijn camera zien rond speuren. 

•Bezoekster met kind bij de Vlaamse reuzen. Werk jij hier? Ik moet even kwijt dat ik dit een super plek is. Ik woon niet meer in Nederland en bij ons heb je zo iets niet. We logeren nu in Amstelveen en via internet kwam ik bij jullie. Nooit verwacht dat we op een zo’n vriendelijke, complete en groene plek terecht zouden komen. En die kabouters; mijn dochter is er helemaal weg van. Zo ook nog knutselen? Als mijn dochter klaar is met konijnen aaien komen we eraan.

•Leidster groepje b.s.o. kinderen die voor het eerst op bezoek was.
Wat is het hier leuk! Zo veel te beleven en leren dit had ik niet verwacht toen mijn collega’s zeiden dat we naar de Kinderboederij gingen. Elke dag open? Ohh dan kom ik binnenkort met mijn zoontjes, die zullen het hier geweldig vinden.

•In gesprek met de leidster van een groepje peuters van de kinderopvang die grenst aan onze boerderij.
Zo fijn om de boerderij als buren te hebben. Door strengere wetgeving kunnen we bijna geen uitjes meer doen. De kinderen, en het personeel misschien nog wel meer, geniet van het uitzicht op de schapen en geitenwei en het contact met de dieren door en over het hek. Het viel hun op dat sinds Oreo overleden is (hun lievelingsschaap) nu Olke aan het hek komt om aandacht en knuffels te vragen. Ook zo veel plezier van het kijken naar de opgroeiende geitjes. Terwijl de peuters spelen met modderkeuken en de waterpomp zegt ze; dit is natuurlijk ook geniaal, even lekker experimenteren met modder, dadelijk gaan we de schapen en geiten knuffelen en daarna nog even kabouters zoeken.

•Uit ons gastenboek; lieve vrijwilligers en dieren, we hebben super genoten deze dag. Het was super leuk en leerzaam. De kinderen vonden het geweldig! Heel erg bedankt voor alles. We hebben mooie herinneringen gemaakt op deze dag. Tot snel weer. Liefs B.l.o.s.

•Heel leuk gesprek gehad met moeder en kind (4) over de jonge geitjes. Veel vragen beantwoord en toen er ter sprake kwam dat ze in de toekomst de boerderij gaan verlaten vonden ze dit zoals iedereen niet leuk. Na uitleg over onze beweegredenen hiervoor was er echter begrip van zowel moeder als dochter. Ze willen ons laten weten dat ze de boerderij heel erg waarderen in al haar facetten, maar moeder geniet het meest van de kalmerende werking van het geitjes aaien en dochter van het cavia’s borstelen, knutselen, kabouters zoeken en de waterspeelplaats.

•Opa met peuter; ik ben hier voor het eerst en wilde maar een half uurtje blijven, we zijn er al 2,5 uur en ik heb honger maar mijn kleinzoon wil niet weg, we blijven maar nieuwe dingen ontdekken. Oh is er zo ook nog cavia’s aaien? Dan gaan we dat nog doen en dan echt naar huis. Nu ik dit ontdekt heb zal ik zeker vaker komen, ook zonder kleinzoon. Ik vind jullie tuin prachtig en zou die graag wat uitgebreider bekijken als ik niet de verantwoordelijkheid heb over mijn kleinkind.

•Uit ons gastenboek; super leuk. Hele leuke bezigheid met mijn oppas kindjes. Hokken zien er goed uit en dieren blij. Ga zo door!

•2 vriendinnen waarvan 1 met klein kind verlaten de Kinderboederij. Ik hoor ze zeggen, Ohh kijk, op dat bord staat dat ze al 25 jaar bestaan (houten 25 jarig jubileum bord) gek dat ik niet wist dat het er zat. Ik geef aan dat we volgend jaar zelfs ons 40 jarig bestaan hopen te vieren en dat ze niet de eerste is die niet van ons bestaan weet. Voor vriendin zonder kind was het haar eerste bezoek en ze gaat zeker nog vaak terugkomen want ook zonder kind leek het haar heerlijk om op de kb even de stress van de stad te ontvluchten en tot rust te komen tussen de dieren en het groen.

•Vandaag was er een mevrouw met haar peuter dochtertje die sowieso al vaak langskomt op de boerderij. Vandaag was het extra welkom vanwege een stroomstoring en dus geen airco met deze hitte. Terwijl we in gesprek waren liep haar dochtertje zo dicht mogelijk naar het net van de eenden en ganzen en bleef ze staan kijken naar de flesseneenden. Haar moeder vertelde toen dat eenden haar lievelingsdieren waren en ze tamme eenden ook aait als ze de kans krijgt. Nog geen drie en dan al zo gek van eenden. 😁

•Het oudere echtpaar dat al bijna alle dieren van de Kinderboederij sponsort, heeft er door een grote gift voor de ‘konijnen renovatie’ voor gezorgd dat ons spaardoel bereikt is en we binnenkort kunnen beginnen met het opknappen van de konijnen verblijven. Ons volgende spaardoel is de vernieuwing van het kippenhok.

•Gisteren tijdens het knutselen ging het met de kinderen over het schapenscheerfeest, hoe leuk het was. Toen San kwam zeggen dat de kinderen deze middag ook mochten ponyrijden, blije gezichtjes en een meisje riep 'het lijkt vandaag wel weer feest!'

•Moeder van Jeugdvrijwillig Jannes en Mats vertelde vandaag; door de kb zijn we niet uit de stad weg verhuisd. Hier kunnen onze kinderen krijgen wat je anders buiten Amsterdam zou moeten zoeken. En ze denkt dat Jannes immense liefde voor de natuur op kb ontstaan is. Mooi compliment!

•Een meisje dat vaak op woensdagmiddag komt knutselen vertelt dat ze thuis een deur vol knutselwerkjes van de kinderboerderij heeft, ze noemt het de kunstdeur. Haar moeder belooft er een foto van te maken en ons die toe te sturen.

•Een meisje gaat helemaal op in het borstelen van cavia Doortje. Ik noem haar Prinses, zegt ze, omdat ze zo mooi is.

•Tijdens de kleine beestjes les in de tuin hadden sommige kleuters het vandaag te druk met kabouters zoeken om beestjes te vinden. Gelukkig hadden anderen zo fanatiek gezocht dat er meer dan genoeg beestjes waren gevonden om de les af te maken.

•Juf van klas, zo fijn dat dit weer kan vooral dit soort dingen hebben we gemist tijdens Corona. Voor de kinderen is dit zo waardevol en ze leren meer dan ze zelf in de gaten hebben.

•Bezoeker, Wat ziet het er verzorgd uit, en wat is er veel te zien.

•Kind uit klas, de Kinderboederij dicht bij ons huis is saai, daar mag je alleen van een afstand kijken en er is niks te doen, daarom komen we vaak hier. Hier mag je de grote dieren aaien en soms cavia’s borstelen.

•Oma met kleinkind, ik kom elke week en dan gaan we als eerste kijken of er weer een nieuwe kabouter is.

•Ouder echtpaar dat inmiddels bijna alle dieren van de Kinderboederij sponsort, we luisteren even mee met de varkens les hier kunnen wij ook nog wat van leren en de sponsor certificaten liggen op twee stapels op onze nachtkasjes, elke dag leggen we een andere bovenop en genieten even van het idee dat we hun verzorging mede mogelijk maken.

•Uit ons gastenboek; ik kan me nog zo goed herinneren dat ik samen met mijn moeder naar hier kwam in 1998! En nu kom ik hier graag met mijn dochter. Super boerderij. Veel liefs Chaimae en Aicha

•Moeder van kind uit klas, sommige kinderen zijn nog nooit geweest maar wij komen minstens 1 keer per week, dat eist mijn dochter want ze moet en zal op bezoek bij haar liefste vriendin, die grote bruine geit Ischa, ze staan altijd heel lang te knuffelen. …. Ohh is ze drachtig, dan zullen we straks nog wel veel vaker moeten komen .

•Bezoek met peuter, wat heerlijk, die volle zandbak’! 

•Bezoeker, ohh jullie ook hier, ja wij komen elke week, het is hier altijd leuk.

•Moeder met peuter, Ik vind dit een vreselijke plek om naar toe te gaan 😀 mijn kind wil nooit weg als het tijd is om te gaan.

•Moeder met kinderen, Wat fijn dat bij jullie de dieren zo toegankelijk zijn, daarom komen we hier naar toe en niet naar de boerderij dicht bij ons.

•Les gegeven aan een groep zeer moeilijk lerende kinderen waarvan er 2 (10 jaar) nog nooit een levend dier aan geraakt hadden. Ze zaten eerst te trillen van angst maar uiteindelijk hebben ze alle dieren geaaid. Geweldig om een gezicht van heel angstig naar verbaasd naar vertedering te zien gaan. 

•Leidster naschoolse opvang; ik heb jullie pas net ontdekt. Wat een mooie plek met een heel prettige sfeer, zo veel verschillende hoekjes, de kinderen kunnen veilig en autonoom hun gang gang. Ook zo fijn dat er zo veel duidelijk herkenbaar personeel rondloopt om uitleg te geven of vragen te beantwoorden.

•Ouder van klas; wat goed dat dit bestaat. We hebben zelf wel huisdieren maar veel kinderen in de klas niet en elk kind heeft recht op contact met dieren.

•Begeleiding van groep bejaarden; Ohh kijk Piet genieten van het aaien van de cavia, hij komt helemaal uit zijn schulp.

•Ouder van klas; mag ik hier een foto van maken? Mijn man geloofd anders nooit dat ze een kip geaaid heeft, ze is normaal panisch van alle vogels.

•Ouder van klas; mogen de kinderen bij de varkens? Wat bijzonder, ik ga er ook in, altijd al eens een varken willen voelen.

•Bezoeker; die waterplek is echt te gek, mijn kind is al meer dan een uur onafgebroken aan het spelen.

•Bij het ponyrijden; wat zijn wij een geluksvogels dat we zomaar op die lieve pony mogen zitten, lief dat jullie dat doen.

•Bezoeker; ik las op Facebook dat er weer lammetjes komen. Wat geweldig leuk. Daar hebben we vorig jaar ook zo van genoten.

•Hen Plok doet het uitstekend als vervanger van knuffel haan Karel die op 10 jarige leeftijd tijdens zijn slaap van ouderdom overleden is. Hij wordt wel nog altijd erg gemist. 

•Leuke nieuwe vrijwilliger gestart op aanraden en vanwege de enthousiaste verhalen over kb en begeleiding door deheerder Thamar, van haar dochter die stage bij ons gelopen heeft.

•Complimenten over de vele creatieve zelfgemaakte objecten zoals foto klapbord en appelboom waar kinderen telkens nieuwe dieren op ontdekken.

•Door meerdere bezoekers aangesproken over de geiten en schapen. Verbazing over de makheid en dat ze zo duidelijk genieten van het aaien door het publiek.

•Ik zag een kind met laarsjes aan in de opvangbak bij pomp staan. Water 5 cm onder laars rand. Zeg dat ze moet oppassen omdat water bijna over rand gaat en dat ouders dat misschien niet fijn vinden. Waarop moeder vanaf bankje verderop me bedankt voor waarschuwing maar aangeeft dat ze het niet erg vind als kind nat wordt omdat ze zoveel plezier heeft.

•Groepje pauze pubers lieten snoep papiertje vallen in varkenswei, bezoeker in zandbak spreekt hun erop aan. Ik bedank bezoeker daarvoor. Bezoeker zegt, voor zo’n geweldige plek is dit het minste wat ik terug kan doen.

•Complimenten over de tuin, prachtig zo’n wilde tuin en toch zo verzorgd.

•Als het rooster het toelaat dan laat ik na een dieren of Pauw les de knuffel dieren nog staan zodat bezoekers een onverwacht extra knuffel moment hebben. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Fijn om te zien hoe een kleine moeite zo veel mensen blij kan maken.

•Tijdens circus voorstelling Zjuul en Ties werd ik aangesproken door ouder en kind. Meisje herkende mij van kb. Moeder zegt zo’n spijt dat ze zich deze keer niet opgegeven had als hulpmoeder. De hele Winfort school, nieuwe school, voor het eerst geboekt bij ons met verschillende groepen voor verschillende lessen, had het er over hoe leuk het was.

•Toegekeken hoe doodsbang iemand door psycholoog en beheerder Thamar ietsjes minder bang werd voor tamme rat Diego.

•Oudere Amerikaanse had ons gezien vanuit balkon Okura hotel. Had vanaf de 8ste verdieping zitten genieten van uitzicht op geiten wei met spelende kinderen. Foto’s gestuurd naar dochter, dochter eiste close up foto’s. Ze vertelde dat ze heel lang Oreo geknuffeld had, telkens als ze haar hand wegtrok kwam Oreo weer dichterbij, net als zovelen onder de indruk van de aaibaarheid van onze dieren. Was erg onder de indruk van onze plek. Very low key but also so compleet.

•Tijdens het cavia’s knuffelen kwam ik in gesprek met oma van kleinkind in buggy +|- 1 jaar. Ze zei; ik ben hier lang niet geweest, vroeger was ik hier heel vaak met mijn 3 nu al grote kleinkinderen. Ze hebben hier hun eerste stapjes gemaakt en veel geleerd en plezier gehad. Gelukkig is er nog een nakomertje. Nu zullen jullie mij weer vaker zien, zeker als hij straks kan lopen, dan wordt het nog leuker voor hem om hier te zijn.

Een van de pasgeboren geitjes begint te sabbelen aan het jurkje van een kleuter.  "Hij wil mijn jurk opeten", roept het meisje uit, "dat komt omdat er allemaal bloemetjes op staan!"

•Ischa en haar kinderen waren op de voorweide. De weide was net een half uur open voor bezoekers geweest onder toezicht van Maren. Toen de weide net werd afgesloten arriveerde 1 van de kinderen die vlak bij de boerderij wonen en vaak op bezoek komen. Ik zeg tegen haar; heb je net pech, de wei gaat dicht. Is niet erg zegt ze, ik vind het ook leuk om alleen maar te kijken naar de baby’s. Ze heeft een uur onafgebroken aan het hek gestaan en toen de weide weer open ging en ze geaaid had kwam ze mij vertellen; Ischa is mijn lievelingsgeit, vind het zo leuk dat jullie haar uitgekozen hebben om mamma te worden. Ik vind dat ze nu zo gelukkig kijkt, zo kijkt ze normaal alleen maar als ik haar kriebel.

•Vorige week was er een Amerikaanse die in het Okura werkt, in de Spa/Wellness. Ze heeft wel een uur lang met Plok op schoot in het zonnetje gezeten. I love this chicken zei ze. Plok doet haar aan thuis denken in de VS waar ze kippen had en soms heeft ze heimwee. Ze zal nog vaak komen.

•En over kleine geluksmomentjes gesproken. Een meisje van drie/vier jaar tegen haar vader bij het kabouterdeurtje 'papa, kan jij de deur open doen, ik wil even kijken'

•Klein jongetje komt mij vertellen; weet je? Alle dieren van de Kinderboederij zijn mijn lievelingsdieren!

•Oudere mevrouw, in haar eentje, bij het verlaten van de Kinderboederij; ik wil jullie toch even zeggen dat ik het een geweldig mooie plek vind. Ohh daar is ook nog een zandbak, waarop iemand zegt, er zijn er wel 2. Geloof dat ik snel nog eens terug moet komen om nog meer te ontdekken zegt mevrouw.

•Kune kune varken Jos werd vandaag behandeld aan zijn klauwen. Dit werd gedaan door de Klauwmevrouw. Zij draait varkens op hun rug (flippen) en behandeld dan op een heel vakkundige en liefdevolle manier de klauwen. Op deze manier hoeft een varken geen risicovolle narcose te ondergaan. Voor Jos was het de derde keer dat hij op zijn rug gelegd werd. Omdat we open waren tijdens de behandeling kwamen er veel bezoekers een kijkje nemen. De Klauwmevrouw gaf aan dat ik het publiek moest waarschuwen omdat Jos waarschijnlijk zou gaan gillen maar hij gedroeg zich vandaag voorbeeldig en gaf geen kik. Hij lijkt zich te realiseren dat het voor zijn eigen bestwil is, herkent de Klauwmevrouw en vertrouwd haar kennelijk. Dat is mooi om te zien. Niet alleen de klauwen werden behandeld maar ook de oren, ogen, tanden en de rest van het lichaam werden gecontroleerd. Bij Jos zijn vandaag ook de scherpe randjes van zijn slagtanden afgevijld. We kregen de complimenten voor de medewerkers van Klauwmevrouw, ze ziet zelden eigenaren die de haar adviezen over klauwverzorging en voeding zo goed en met succes opvolgen . Zeker op een plek zoals de onze waar er door veel verschillende mensen gevoerd en verzorgd wordt. 👏