Gehoord op het erf en leuk nieuws

 

De positieve kanten van het hebben van een wespennest op de boerderij.

Tussen de bamboe bij het zitje voor de kantine zit een wespennest. De wespen vliegen af en aan maar ze zijn tot nu toe niet vervelend.
Er zijn 2 verschillende psychologie praktijken waar we regelmatig mee samenwerken om mensen van hun fobie voor allerhande dieren af te helpen.
De afgelopen weken zaten er regelmatig psychologen met een potje voor het nest om wespen te vangen. Ook zitten ze soms met een cliënt in de buurt van het nest. Zo ook vandaag. Ik liep langs en de psychologe sprak mij aan. Heb je even tijd? Het heeft de vorige keer toen ik met deze cliënt hier was voor haar bijen fobie veel geholpen dat je zoveel vertelde over de bijen toen we bij de bijenkasten stonden. Kan je ook wat meer over wespen vertellen want nu ze van haar bijen fobie verlost is wil ze ook graag van haar angst voor wespen af. Terwijl de cliënt nog ietwat angstig maar dapperder dan menig ander naast het nest op het bankje zat en de wespen rond haar vlogen heb ik wat info over het nut en gedrag van wespen gegeven. Denk dat deze cliënt in het vervolg rustig op het terras kan zitten zonder panisch te worden bij elk vliegend zwart geel insect.

Bezoekster met kind bij de Vlaamse reuzen. Werk jij hier? Ik moet even kwijt dat ik dit een super plek is. Ik woon niet meer in Nederland en bij ons heb je zo iets niet. We logeren nu in Amstelveen en via internet kwam ik bij jullie. Nooit verwacht dat we op een zo’n vriendelijke, complete en groene plek terecht zouden komen. En die kabouters; mijn dochter is er helemaal weg van. Zo ook nog knutselen? Als mijn dochter klaar is met konijnen aaien komen we eraan.

Leidster groepje b.s.o. kinderen die voor het eerst op bezoek was.
Wat is het hier leuk! Zo veel te beleven en leren dit had ik niet verwacht toen mijn collega’s zeiden dat we naar de Kinderboederij gingen. Elke dag open? Ohh dan kom ik binnenkort met mijn zoontjes, die zullen het hier geweldig vinden.

In gesprek met de leidster van een groepje peuters van de kinderopvang die grenst aan onze boerderij.
Zo fijn om de boerderij als buren te hebben. Door strengere wetgeving kunnen we bijna geen uitjes meer doen. De kinderen, en het personeel misschien nog wel meer, geniet van het uitzicht op de schapen en geitenwei en het contact met de dieren door en over het hek. Het viel hun op dat sinds Oreo overleden is (hun lievelingsschaap) nu Olke aan het hek komt om aandacht en knuffels te vragen. Ook zo veel plezier van het kijken naar de opgroeiende geitjes. Terwijl de peuters spelen met modderkeuken en de waterpomp zegt ze; dit is natuurlijk ook geniaal, even lekker experimenteren met modder, dadelijk gaan we de schapen en geiten knuffelen en daarna nog even kabouters zoeken.

Onze 3 jonge geitjes hebben hun nieuwe ‘forever home’ gevonden. Beter hadden we het ons niet kunnen wensen. Ze blijven bij elkaar en verhuizen in het najaar naar een gezin in Heijen in Noord-Limburg, middenin het bos met een super groot stuk grond. 🐐 Van de nieuwe eigenaren; Tot afgelopen zomer woonden wij in Amsterdam. Tien jaar geleden, toen wij op de Rustenburgerstraat woonden, waren wij zeer frequente bezoekers van jullie prachtige kinderboederij.
Wij zijn nu op zoek naar diertjes voor om het huis. De wei is er, maar de diertjes zoeken we nog. Jullie geitjes zouden bij ons een super fijn huis krijgen, met veel ruimte en aandacht.

Heel leuk gesprek gehad met moeder en kind (4) over de jonge geitjes. Veel vragen beantwoord en toen er ter sprake kwam dat ze in de toekomst de boerderij gaan verlaten vonden ze dit zoals iedereen niet leuk. Na uitleg over onze beweegredenen hiervoor was er echter begrip van zowel moeder als dochter. Ze willen ons laten weten dat ze de boerderij heel erg waarderen in al haar facetten, maar moeder geniet het meest van de kalmerende werking van het geitjes aaien en dochter van het cavia’s borstelen, knutselen, kabouters zoeken en de waterspeelplaats.

Opa met peuter; ik ben hier voor het eerst en wilde maar een half uurtje blijven, we zijn er al 2,5 uur en ik heb honger maar mijn kleinzoon wil niet weg, we blijven maar nieuwe dingen ontdekken. Oh is er zo ook nog cavia’s aaien? Dan gaan we dat nog doen en dan echt naar huis. Nu ik dit ontdekt heb zal ik zeker vaker komen, ook zonder kleinzoon. Ik vind jullie tuin prachtig en zou die graag wat uitgebreider bekijken als ik niet de verantwoordelijkheid heb over mijn kleinkind.

2 vriendinnen waarvan 1 met klein kind verlaten de Kinderboederij. Ik hoor ze zeggen, Ohh kijk, op dat bord staat dat ze al 25 jaar bestaan (houten 25 jarig jubileum bord) gek dat ik niet wist dat het er zat. Ik geef aan dat we volgend jaar zelfs ons 40 jarig bestaan hopen te vieren en dat ze niet de eerste is die niet van ons bestaan weet. Voor vriendin zonder kind was het haar eerste bezoek en ze gaat zeker nog vaak terugkomen want ook zonder kind leek het haar heerlijk om op de kb even de stress van de stad te ontvluchten en tot rust te komen tussen de dieren en het groen.

Vandaag was er een mevrouw met haar peuter dochtertje die sowieso al vaak langskomt op de boerderij. Vandaag was het extra welkom vanwege een stroomstoring en dus geen airco met deze hitte. Terwijl we in gesprek waren liep haar dochtertje zo dicht mogelijk naar het net van de eenden en ganzen en bleef ze staan kijken naar de flesseneenden. Haar moeder vertelde toen dat eenden haar lievelingsdieren waren en ze tamme eenden ook aait als ze de kans krijgt. Nog geen drie en dan al zo gek van eenden. 😁

Het oudere echtpaar dat al bijna alle dieren van de Kinderboederij sponsort, heeft er door een grote gift voor de ‘konijnen renovatie’ voor gezorgd dat ons spaardoel bereikt is en we binnenkort kunnen beginnen met het opknappen van de konijnen verblijven. Ons volgende spaardoel is de vernieuwing van het kippenhok.

Gisteren tijdens het knutselen ging het met de kinderen over het schapenscheerfeest, hoe leuk het was. Toen San kwam zeggen dat de kinderen deze middag ook mochten ponyrijden, blije gezichtjes en een meisje riep 'het lijkt vandaag wel weer feest!'

Moeder van Jeugdvrijwillig Jannes en Mats vertelde vandaag; door de kb zijn we niet uit de stad weg verhuisd. Hier kunnen onze kinderen krijgen wat je anders buiten Amsterdam zou moeten zoeken. En ze denkt dat Jannes immense liefde voor de natuur op kb ontstaan is. Mooi compliment!

Een meisje dat vaak op woensdagmiddag komt knutselen vertelt dat ze thuis een deur vol knutselwerkjes van de kinderboerderij heeft, ze noemt het de kunstdeur. Haar moeder belooft er een foto van te maken en ons die toe te sturen.

Een meisje gaat helemaal op in het borstelen van cavia Doortje. Ik noem haar Prinses, zegt ze, omdat ze zo mooi is.

Tijdens de kleine beestjes les in de tuin hadden sommige kleuters het vandaag te druk met kabouters zoeken om beestjes te vinden. Gelukkig hadden anderen zo fanatiek gezocht dat er meer dan genoeg beestjes waren gevonden om de les af te maken.

Juf van klas, zo fijn dat dit weer kan vooral dit soort dingen hebben we gemist tijdens Corona. Voor de kinderen is dit zo waardevol en ze leren meer dan ze zelf in de gaten hebben.

Bezoeker, Wat ziet het er verzorgd uit, en wat is er veel te zien.

Kind uit klas, de Kinderboederij dicht bij ons huis is saai, daar mag je alleen van een afstand kijken en er is niks te doen, daarom komen we vaak hier. Hier mag je de grote dieren aaien en soms cavia’s borstelen.

Oma met kleinkind, ik kom elke week en dan gaan we als eerste kijken of er weer een nieuwe kabouter is.

Ouder echtpaar dat inmiddels bijna alle dieren van de Kinderboederij sponsort, we luisteren even mee met de varkens les hier kunnen wij ook nog wat van leren en de sponsor certificaten liggen op twee stapels op onze nachtkasjes, elke dag leggen we een andere bovenop en genieten even van het idee dat we hun verzorging mede mogelijk maken.

Moeder van kind uit klas, sommige kinderen zijn nog nooit geweest maar wij komen minstens 1 keer per week, dat eist mijn dochter want ze moet en zal op bezoek bij haar liefste vriendin, die grote bruine geit Ischa, ze staan altijd heel lang te knuffelen. …. Ohh is ze drachtig, dan zullen we straks nog wel veel vaker moeten komen .

Bezoek met peuter, wat heerlijk, die volle zandbak’! 

Bezoeker, ohh jullie ook hier, ja wij komen elke week, het is hier altijd leuk.

Moeder met peuter, Ik vind dit een vreselijke plek om naar toe te gaan 😀 mijn kind wil nooit weg als het tijd is om te gaan.

Moeder met kinderen, Wat fijn dat bij jullie de dieren zo toegankelijk zijn, daarom komen we hier naar toe en niet naar de boerderij dicht bij ons.

Les gegeven aan een groep zeer moeilijk lerende kinderen waarvan er 2 (10 jaar) nog nooit een levend dier aan geraakt hadden. Ze zaten eerst te trillen van angst maar uiteindelijk hebben ze alle dieren geaaid. Geweldig om een gezicht van heel angstig naar verbaasd naar vertedering te zien.

Leidster naschoolse opvang; ik heb jullie pas net ontdekt. Wat een mooie plek met een heel prettige sfeer, zo veel verschillende hoekjes, de kinderen kunnen veilig en autonoom hun gang gang. Ook zo fijn dat er zo veel duidelijk herkenbaar personeel rondloopt om uitleg te geven of vragen te beantwoorden.

Ouder van klas; wat goed dat dit bestaat. We hebben zelf wel huisdieren maar veel kinderen in de klas niet en elk kind heeft recht op contact met dieren.

Begeleiding van groep bejaarden; Ohh kijk Piet genieten van het aaien van de cavia, hij komt helemaal uit zijn schulp.

Ouder van klas; mag ik hier een foto van maken? Mijn man geloofd anders nooit dat ze een kip geaaid heeft, ze is normaal panisch van alle vogels.

Ouder van klas; mogen de kinderen bij de varkens? Wat bijzonder, ik ga er ook in, altijd al eens een varken willen voelen.

Bezoeker; die waterplek is echt te gek, mijn kind is al meer dan een uur onafgebroken aan het spelen.
Bij het ponyrijden; wat zijn wij een geluksvogels dat we zomaar op die lieve pony mogen zitten, lief dat jullie dat doen.

Bezoeker; ik las op Facebook dat er weer lammetjes komen. Wat geweldig leuk. Daar hebben we vorig jaar ook zo van genoten.

Hen Plok doet het uitstekend als vervanger van haan Karel (die ik wel erg mis).

Leuke nieuwe vrijwilliger gestart op aanraden en vanwege de enthousiaste verhalen over kb en begeleiding door Thamar, van haar dochter die stage bij ons gelopen heeft.

Complimenten over de vele creatieve zelfgemaakte objecten zoals foto klapbord en appelboom waar kinderen telkens nieuwe dieren op ontdekken.

Door meerdere bezoekers aangesproken over de geiten en schapen. Verbazing over de makheid en dat ze zo duidelijk genieten van het aaien door het publiek.

Ik zag een kind met laarsjes aan in de opvangbak bij pomp staan. Water 5 cm onder laars rand. Zeg dat ze moet oppassen omdat water bijna over rand gaat en dat ouders dat misschien niet fijn vinden. Waarop moeder vanaf bankje verderop me bedankt voor waarschuwing maar aangeeft dat ze het niet erg vind als kind nat wordt omdat ze zoveel plezier heeft.

Groepje pauze pubers lieten snoep papiertje vallen in varkenswei, bezoeker in zandbak spreekt hun erop aan. Ik bedank bezoeker daarvoor. Bezoeker zegt, voor zo’n geweldige plek is dit het minste wat ik terug kan doen.

Complimenten over de tuin, prachtig zo’n wilde tuin en toch zo verzorgd.
Te veel om op te noemen leuke reacties op de kabouters.

Als het rooster het toelaat dan laat ik na een dieren of Pauw les de knuffel dieren nog staan zodat bezoekers een onverwacht extra knuffel moment hebben. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Fijn om te zien hoe een kleine moeite zo veel mensen blij kan maken.

Tijdens circus voorstelling Zjuul en Ties aangesproken door ouder en kind. Meisje herkende mij van kb. Moeder zegt zo’n spijt dat ze zich deze keer niet opgegeven had als hulpmoeder. De hele Winfort school, nieuwe school, voor het eerst geboekt bij ons met verschillende groepen voor verschillende lessen, had het er over hoe leuk het was.

Toegekeken hoe doodsbang iemand door psycholoog en Thamar ietsjes minder bang werd voor Diego.

Oudere Amerikaanse had ons gezien vanuit balkon Okura. Had vanaf de 8ste verdieping zitten genieten van uitzicht op geiten wei met spelende kinderen. Ze vertelde dat ze heel lang Oreo geknuffeld had, telkens als ze hand wegtrok kwam Oreo weer dichterbij, net als zovelen onder de indruk van de aaibaarheid van onze dieren. Foto’s gestuurd naar dochter, dochter eiste close up foto’s. Was erg onder de indruk van onze plek. Very low key but also so compleet.

Tijdens het cavia’s knuffelen kwam ik in gesprek met oma van kleinkind in buggy +|- 1 jaar. Ze zei; ik ben hier lang niet geweest, vroeger was ik hier heel vaak met mijn 3 nu al grote kleinkinderen. Ze hebben hier hun eerste stapjes gemaakt en veel geleerd en plezier gehad. Gelukkig is er nog een nakomertje. Nu zullen jullie mij weer vaker zien, zeker als hij straks kan lopen, dan wordt het nog leuker voor hem om hier te zijn.

Ischa en haar kinderen waren op de voorweide. De weide was net een half uur open voor bezoekers geweest onder toezicht van Maren. Toen de weide net werd afgesloten arriveerde 1 van de kinderen die vlak bij de boerderij wonen en vaak op bezoek komen. Ik zeg tegen haar heb je net pech, de wei gaat dicht. Is niet erg zegt ze ik vind het ook leuk om alleen maar te kijken naar de baby’s. Ze heeft een uur onafgebroken aan het hek gestaan en toen de weide weer open ging en ze geaaid had kwam ze mij vertellen; Ischa is mijn lievelingsgeit, vind het zo leuk dat jullie haar uitgekozen hebben om mamma te worden. Ik vind dat ze nu zo gelukkig kijkt, zo kijkt ze normaal alleen maar als ik haar kriebel.

Vorige week was er een Amerikaanse die in het Okura werkt, in de Spa/Wellness. Ze heeft wel een uur lang met Plok op schoot in het zonnetje gezeten. I love this chicken zei ze. Plok doet haar aan thuis denken in de VS waar ze kippen had en soms heeft ze heimwee. Ze zal nog vaak komen.

En over kleine geluksmomentjes gesproken. Een meisje van drie/vier jaar tegen haar vader bij het kabouterdeurtje 'papa, kan jij de deur open doen, ik wil even kijken'

Klein jongetje komt mij vertellen; weet je? Alle dieren van de Kinderboederij zijn mijn lievelingsdieren!

Oudere mevrouw, in haar eentje, bij het verlaten van de Kinderboederij; ik wil jullie toch even zeggen dat ik het een geweldig mooie plek vind. Ohh daar is ook nog een zandbak, waarop iemand zegt, er zijn er wel 2. Geloof dat ik snel nog eens terug moet komen om nog meer te ontdekken zegt mevrouw.