VarkensHet gewone tamme varken stamt af van het wilde zwijn. Varkens werden 5000 tot 6000 jaar geleden gedomesticeerd. Een jong varkentje wordt een big genoemd, een vrouwtje een zeug en een mannetje een beer. Een barg of borg is een gecastreerd mannetje. Een gelt is een vrouwtjesvarken dat nog niet geworpen heeft. De draagtijd van een zeug is ongeveer 115 dagen (3 maanden, 3 weken en 3 dagen).Ter voorbereiding op de bevalling bouwt de zeug een nest van takken en stro. Een varken kan wel tot 20 biggen per worp krijgen, gemiddeld worden er ongeveer 13 levende biggen geboren. Een worp biggen wordt een toom of nest genoemd.

Kunekune varkens  ( Jos en Jaro, 15 juli 2014 geboren )

Kunekune varkens komen oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. Hun naam wordt in het Nederlands uitgesproken als “koenie koenie” en staat voor “vet en rond” in de taal van de Maori’s. Hun hele lichaam is met haren begroeid. Dit kan gaan van kort en strak naar lang en gekruld haar. Ze hebben een medium tot korte snuit en zowel punt- als flaporen, korte benen en een kort rond lijf. Het meest ongewone van de meeste Kunekunes is een paar kwastjes onder hun kin. Deze kwastjes heten piri piri’s.

Ze worden tot zo’n 76 cm hoog en kunnen tussen de 55 en 95 kg wegen. Ze hebben een verrukkelijk temperament: rustig, vreedzaam, heel vriendelijk en bloeien helemaal op in menselijk gezelschap.

Husumer zeug  ( Jodi, 15 juni 2017 geboren )

Het Roodbonte Husumer varken heet ook wel het Roodbonte Protest varken, eind negentiende eeuw was het de Deens sprekende Duitse Frieze verboden eerbied te tonen aan de Deense vlag of om deze te hijsen. Uit protest hebben ze het Roodbonte Husumer varken gefokt, waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Alle varkens van dit ras hebben rood haar en een witte streep in het midden. Het Husumer varken is vitaal, robuust en gauw tevreden en zeer slim. De zeug wordt tot 85 cm. hoog en tot 300 kg. zwaar.


Filmpjes

Kijk eens hoe prachtig oranje de haren van Jodi zijn als de zon erdoor heen schijnt. Er bestaan volledig kale varkensrassen en meer behaarde rassen, variërend van een vacht met een enkel opstaand haartje tot een dikke krulvacht. Deels wordt het al dan niet behaard zijn bepaald door het klimaat in het land van herkomst van het varken (hoe kouder, hoe meer haar), deels door doorfok in de professionele varkenshouderij richting steeds ‘blotere’ varkens. De meeste hobbyvarkens hebben wel enige mate van beharing. Winterhaar is langer en dikker dan zomerhaar. Hobbyvarkens die jaarrond naar buiten kunnen – in de wei of in de uitloop – krijgen bovendien een ondervacht die ze extra beschermt tegen de kou.

Jodi geniet van haar zoel poel.

Zoelen

Zoelen is het bedekken van het lichaamsoppervlak met modder, het nemen van een modderbad dus. Het is een natuurlijk gedrag van varkens dat vaak te zien is bij verwilderde varkens en bij wilde zwijnen. Varkens zoelen vooral om verkoeling te zoeken, voor bescherming tegen zonnebrand en voor het verwijderen van ectoparasieten.

Ideale modderbad

Het ideale modderbad is permanent aanwezig, biedt voldoende ruimte aan alle varkens om tegelijk te zoelen, bevat naast water ook aarde (modder), maakt begeleidend gedrag zoals wroeten en schuren mogelijk, biedt afkoeling wanneer het (te) warm is, en brengt geen gezondheidsrisico met zich mee door bevuiling van het modderbad (bijvoorbeeld door het regelmatig verversen van de inhoud en/of het verstrekken van vers water in/bij het modderbad).

Functies van zoelen (baden in de modder).

De belangrijkste functie van zoelen is het op peil houden van de lichaamstemperatuur tijdens warm weer. Varkens kunnen alleen zweten tussen de tenen en op de wroetschijf. Door in modder of water te liggen krijgt het varken verkoeling.

Lichaamsverzorging is een functie die ook in de natuur van groot belang is. Door in de modder te liggen komen ectoparasieten als luizen, teken en schurftmijten in de modder te zitten. Als de modder opdroogt, kan het varken deze parasieten afschuren tegen bijvoorbeeld een boom. Zoelen heeft ook een sociale functie in een groep dieren. Een modderbad camoufleert ook de geur van het varken in de natuur. Hierdoor zijn ze moeilijker te vinden door natuurlijke vijanden. Daarnaast geeft zoelen plezier, spel en rust.

De Klauwmevrouw komt op locatie, bekapt varkensklauwen en kort indien nodig slagtanden in. Zonder narcose, zonder pijnprikkel, met behulp van de ‘Flip the Pig' methode.

www.klauwmevrouw.nl

Zondag 28 maart kwam ze Kune-Kunes Jos en Jaro  bekappen.

Ze hadden beide wat last van klauwrot wat aangepakt moest worden.

Ze vonden het maar niks om gescheiden van elkaar te zijn en na afloop wist Jaro niet hoe snel hij zich weer bij zijn broer moest voegen

Gedragsverrijking bij onze varkens

Hoe hou je dieren actief en gezond? Door ze uit te dagen hun natuurlijke gedrag te vertonen. In vaktermen heet dat ‘hun gedrag verrijken’.

Onze dieren krijgen uiteraard voldoende te eten en hebben bovendien een uitgebalanceerd dieet. Ook op hun gezondheid wordt goed gelet; ze krijgen medische verzorging als het nodig is. Toch is dat niet alles. Net als bij mensen gaat het bij dieren niet alleen om het fysieke welzijn, het psychische welzijn is net zo belangrijk. Het idee achter gedragsverrijking is om de natuurlijke behoeftes van het dier - die zich uiten in bepaald gedrag, bijvoorbeeld het op een bepaalde manier zoeken van voedsel – te stimuleren. 

Wist je dat varkens hooi eten. Graag zelfs.

Varkensvoer voor productievarkens bestaat uit geconcentreerd, gemakkelijk verteerbaar (vezelarm) voer. Het varken hoeft weinig te doen om aan z’n voedingsstoffen te komen. Dit sluit niet aan bij de natuurlijke behoefte om uitgebreid en langdurig te zoeken naar voedsel en leidt op den duur tot allerlei gedragsafwijkingen. Daarnaast leiden modern samengestelde rantsoenen vaak tot minder verzadigingsgevoel, met andere woorden: het varken is al lang weer hongerig voordat het opnieuw voedsel krijgt. Het bijvoeren van vezelrijk voer is bij kleinschalig gehouden varkens aan te bevelen. Vezels verblijven langer in het maagdarmstelsel en dragen daardoor bij aan het verzadigingsgevoel. Varkens zouden na opname van vezelrijk voer minder gauw weer honger hebben. Een ander voordeel van vezelrijke producten is dat de dieren er langer mee bezig zijn. Dit effect wordt uiteraard alleen bereikt wanneer er sprake is van producten als onbewerkt gras, hooi en kuilgras (ruwvoer). Ook draagt vezelrijk voer bij aan een stabiel bloedglucosegehalte. Rijk aan vezels zijn bijvoorbeeld gras en luzerneproducten. Ook bietenpulp is rijk aan goed afbreekbare vezels. Wanneer je varkens hun gang laat gaan, kunnen ze behoorlijke hoeveelheden ruwvoer opnemen.

Onze smakkende en altijd vrolijk knorrende Kunekune varkens!

Jodi neemt het ervan.


Verhaaltjes over vorig varken Peppa

Puber
Varkens knorren, maar Peppa hinnikt. Met elke nieuwe uithaal zie je dat ze uit alle macht de adem uit haar longen perst, haar roze flanken hard samentrekkend. De kunekune varkentjes Jaro en Jos trekken zich niets aan van de herrieschopperij van Peppa, ze scharrelen zachtjes knorrend naast haar bij het hek. De twee zijn zo klein dat ze onder de buik van Peppa kunnen staan en dat was dan ook vanaf het begin dat ze gingen samenwonen met Peppa hun lievelingsplekje. Dat blijft waarschijnlijk zo, want hoger dan dit worden ze niet. Peppa wel. 
De varkens op de kinderboerderij zijn overigens altijd meisjes. Mannetjes stinken teveel! Dat Peppa zoveel kabaal maakt, wil trouwens niet zeggen dat er iets aan de hand is. Ze is nog maar een puber, en die mogen zich graag een beetje uitsloven.

Spelen met je eten
Peppa kraakt een walnoot tussen haar kiezen, met dop en al. Ze heeft hem gevonden in de wei. Die allang geen wei meer is, want varkens wroeten en Peppa, Jaro en Jos hebben grondig werk verricht. Die walnoten komen daar niet zomaar. Ze worden er neergegooid, zodat de varkens ze als paaseieren kunnen gaan zoeken. Peppa en de kunekunevarkentjes hebben ook een bal met gaten waar mais in kan. Als ze de bal omrollen, valt er mais uit. Snoepen en spelen tegelijk! Voor de bal leeg is, zijn ze wel even bezig. Verder eten de varkens bix – dierenvoer in brokjes – en als het er is ook groenvoer. Andijvie, sla, komkommer, pompoen, tomaat, varkens lusten alles, behalve uien en prei. Peulvruchten mogen ze niet, daar kunnen ze niet tegen, en mocht je aardappelschillen aan het sparen zijn voor Peppa en haar vriendinnetjes: vergeet het maar. Aardappels worden zo bespoten, dat ze die tegenwoordig niet meer kunnen eten.

Lief varken
Peppa ligt op haar rug in de wei. Het zonnetje schijnt en varkens zijn net als wij zonaanbidders. Dat levert complicaties op, want varkens hebben geen dikke vacht en kunnen, ook net als wij, behoorlijk verbranden. Dat wordt dus smeren, gewoon, alweer net als wij, met zonnebrandolie. Geen probleem, want Peppa is een lief varken, zij laat zich zonder morren aaien en insmeren.

Het allerliefste varken ooit op kinderboerderij De Pijp was Krummel, vindt vrijwilliger Ans. Varkens zijn haar lievelingsdieren en ze heeft er in de 25 jaar dat ze in kinderboerderij De Pijp meewerkt heel wat meegemaakt. Krummel was gigantisch, ze woog wel 300 kilo, Krummel was op de kinderboerderij toen de varkens nog regelmatig biggetjes kregen. Krummel kreeg de hare altijd om 12 uur ‘s nachts. Kleine biggetjes gaan trouwens gillen als je ze aanraakt. Slim van ze, want als ze zich niet laten horen, kan hun moeder per ongeluk bovenop ze gaan liggen. Als ze gillen zeggen ze dus eigenlijk ‘Oppassen! Ik ben hier!’
Maar Peppa zal geen biggen krijgen: dieren van de kinderboerderij blijven er hun hele leven en als de varkens zouden “biggen”, zou het dus overvol worden.

Varkens kunnen alleen in z’n vooruit
Peppa is zindelijk. Maar dat is normaal, want varkens hebben een vaste plek waar ze hun behoefte doen. Peppa en haar kompanen hebben dan wel hun hele wei omgespit en mogen graag in de modder liggen, eigenlijk zijn het schone dieren.
Slim zijn ze ook. Maar er zijn dingen die ze niet kunnen. Achteruit lopen bijvoorbeeld. Dat was een aantal jaren geleden een groot probleem toen vrijwilliger Bert het hek niet achter zich dicht had gedaan en het 300 kilo zware varken Krummel ontsnapte. Bert zette vervolgens de deur van het werkhok open, waar Krummel prompt naar binnen stapte. Maar daar zat ze meteen vast omdat de ruimte te smal was om te keren. Over de hoge drempel achterwaarts het werkhok weer uit was geen optie. Het duurde een hele tijd voor de sleutel van een oude deur aan de andere kant van het werkhok terug werd gevonden en Krummel de grote stap voorwaarts kon maken…