Pony's en ezels



Op de kinderboerderij zijn 2 pony's en twee ezelinnen.

Kruising Shetlander/Tinker/Welsh pony ( Lola )

De eerste herkomst van de shetlander is onbekend maar deze pony's leven al eeuwen op de Shetlandeilanden en het is naar alle waarschijnlijkheid een zeer oud ras. Onder invloed van het koude klimaat en minimale hoeveelheden voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken had van een koudbloedpaard en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De Shetland pony's hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen overleven.

De Tinker is een robuust paardenras, met wortels in de Roma-cultuur van de rondreizende zigeuners in Ierland en Engeland. Dat op zich maakt het ras al zo bijzonder: de verwevenheid met een mensenvolk. Het dier werd gebruikt als werkpaard voor de woonwagens. Door zijn rustige en betrouwbare karakter is de Tinker een familiepaard bij uitstek. Voeg daarbij hun verschijning - prachtige manen die woest en elegant tegelijk de hals flankeren en het ‘behang’, oftewel de haardos boven de hoeven - en je hebt niet alleen een fijn rijpaard, maar ook nog een indrukwekkende verschijning. Tinkers zijn fors om te zien (afhankelijk van het type varieert de stokmaat van 1,35m tot en met 1,70 m), maar toch sierlijk. 
Hoewel de Tinker geen hoge eisen stelt aan zijn verzorging, vergt de beharing wel speciale aandacht. De weelderige manen kunnen met de handen worden 'gekamd'. Door de manen te vlechten, wordt klitvorming tegengegaan. Het mes moet in de staart, zodra deze over de grond sleept. De sokken droog houden is belangrijker dan ze te wassen.
De Tinker is een flinke eter. Met gras en hooi komen ze een heel eind, maar daarnaast kan je krachtvoer geven met een laag eiwitgehalte. Tinkers die het rustig aan doen, hebben geen bijvoeding nodig. De Tinker is ook een flinke drinker. 

De Welsh pony staat al eeuwen bekend om zijn robuuste, maar chique voorkomen.

De dromerige ogen en bijdehante, spitse oortjes laten precies zien waar deze pony voor staat. Een gouden karakter, met een pittig randje.

De Welsh is vriendelijk en leergierig, maar houdt van afwisseling en uitdaging. Anders trekt dit clowntje mooi zijn eigen plan.

En terecht, want ze zijn ontzettend veelzijdig. Vrijwel in elke tak van de sport zien we succesvolle Welsh pony’s voorbij komen.

Van origine is de Welsh pony afkomstig uit – de naam zegt het al – Wales. Dit onherbergzame, ruige gebied bracht een sobere, robuuste en intelligente pony voort die goed tegen de schaarste en strenge winters kon.

Shetland pony ( Macho )

Oorspronkelijk komen Shetland pony’s van de Shetland eilanden, ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Het is daar winderig en koud en dat betekent dat deze pony’s van oorsprong gewend zijn aan weinig eten en lange stukken wandelen. Daarom zijn ze ook klein, maar stoer en gespierd. Omdat Shetlanders zo klein en gespierd zijn, zijn het niet echt rijpony’s. Toch is het een geweldig leuk dier voor kleinere kinderen om op te leren rijden en met paarden te leren omgaan. Ze zijn heel knuffelig en vaak nog veel eigenwijzer dan een “echt” groot paard!

Ezelin en ezel ( Cato en Jacob )

Onze huisezel stamt af Afrikaanse wilde ezels. Hij leeft in kleine kuddes, het zijn groepsdieren die van gezelschap houden. De ezel is een vluchtdier, maar in plaats van gevaar te ontvluchten zal hij zijn leefgebied proberen te verdedigen. De ezel is een hoefdier en verwant aan het paard. Ezels hebben echter grotere oren, een breder hoofd en kortere manen dan paarden.   Vroeger leefden ezels op een rotsachtige bodem en bij warm weer. Het is dus nodig de ezels een droge ondergrond te bieden. Maar ze hebben ook een stal of afdak nodig aangezien hun vacht niet waterdicht is. Het karakteristieke geluid dat een ezel maakt heet balken. Mensen gebruiken vaak het spreekwoord “zo dom als een ezel”. Ezels zijn niet dom,  eigenwijs zijn ze wel, maar altijd op een manier waar je om kunt glimlachen. De ezel is een bijzonder geduldig en lankmoedig dier. Zeker is wel dat hij zijn humeur en temperament heel duidelijk toont. Als voer heeft hij genoeg aan hooi en stro, ezels worden namelijk erg snel te dik.


Paardentandarts

Verhalen

Macho gaat lekker rollen na het spelen met de Jeugdvrijwilligers. Een paard kan om verschillende redenen rollen. De eerste is omdat het paard last kan hebben van koliek. Een andere reden is een hele gezonde. Paarden rollen om de huid te masseren en de huidporiën schoon te houden. Deze huidporiën zijn belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur van het paard. Ook kan een paard rollen vanwege jeuk. Een paard kan jeuk hebben na een poetsbeurt, tijdens de overgang van wintervacht naar zomervacht of als hij bezweet is na de arbeid. Ook kan rollen in de modder of het zand verkoelend werken op een warme dag. Het zand dat in de vacht blijft zitten werkt dan als een soort zonnebrand: het paard heeft minder last van de zon.

Een paard mag maximaal 4- 6 uur zonder voer in zijn maag rondlopen. Het verdelen van voer over meerdere voerbeurten heeft daarom de voorkeur. Duurt het langer voordat een paard weer voer krijgt? Dan vergroot je daarmee het risico op gezondheidsproblemen zoals maagzweren, slokdarmverstoppingen en koliek aanzienlijk. Ook mentaal is het zwaar voor een paard als hij lang niets te eten heeft. Verdeel het geven van ruwvoer daarom het liefst over minimaal 4 voerbeurten per etmaal of gebruik een slowfeeder die het tempo van eten vertraagt.

Nele en Cato

Cato is mijn naam. Nele, de andere ezel, en ik doen alles samen: eten, rollen en dommelen. Eigenlijk zijn we een beetje tuttig. We hebben zelfs een keer tegelijk geplast! Nele en ik vinden de pony's eng, vooral die kleine, die is erg de baas. We zijn op dieet, helaas, want ze zeggen dat we mega-dik zijn en dan kunnen we ziek worden.

Macho’s neus en lippen!

Wist je dat: het reukvermogen van een paard is voor hem minstens zo belangrijk als zijn zicht en gehoor. Met zijn neus pikt het paard de geur van roofdieren op, herkent hij zijn kuddegenoten, onderscheidt goed voedsel van slecht voedsel en kan hij zelfs water vinden. Men onderschat soms hoe goed een paard kan ruiken: het is misschien niet zo goed als een hond, maar het komt wel aardig in de buurt! 

De lippen van het paard zijn heel tastgevoelig. De huid en de lippen voelen iedere aanraking. Een paard kan brokken eten en de medicijnen ertussen laten liggen. De lippen worden gebruikt om op de tast eten te selecteren.


Filmpjes

Krauwen
Het krauwen (ook wel kroelen genoemd) wat paarden bij elkaar doen is een voorbeeld van sociaal gedrag. Paarden en ezels die een vriendschappelijke band met elkaar hebben kunnen elkaar gaan krauwen. Het krauwen is elkaar zachtjes bijten, voor paarden en ezels is dit een soort massage. Vaak kroelen ze elkaar op de schoft of manen. Paarden en ezels die min of meer gelijk in rang zijn in de kudde zal je eerder met elkaar zien krauwen dan een onderdaniger dier. Dit omdat dominante paarden en ezels graag ruimte om zich heen hebben en hier alleen dieren in willen die ze graag mogen.

Je kunt als mens dit krauwen nadoen door met je vingers in de manenkam te kroelen. Als je paard of ezel dit fijn vindt zal hij zijn hoofd laag houden zodat je er goed bij kunt. Sommigen vinden het zo fijn dat ze helemaal tegen je aan gaan staan. Je moet wel oppassen dat ze het niet terug gaan doen, dit is niet fijn voor ons. Straf het echter ook niet af, het is immers lief bedoeld. Je kunt tijdens het kroelen achter het hoofd gaan staan zodat je paard of ezel niet bij jou kan, of zijn neus zachtjes wegduwen als hij probeert te knabbelen.

Het krauwen van elkaar is niet alleen goed om de band tussen twee individuen te verbeteren, ze worden er ook rustig van. Het krauwen zorgt er namelijk voor dat de hartslag vertraagt. Ook is het erg handig als de wintervacht loskomt, dit kan jeuk veroorzaken. Door te krauwen 'krabben' de paarden elkaar en de vacht komt makkelijker los. Ook kan het dienen om vuil en schilfertjes weg te halen.

Dutten
Nele staat te dutten, Cato slaapt. Veel ezels houden wel van een slaapje overdag. Overdag slaapt een ezel gemiddeld zo’n zeven uur, meestal gewoon staand, vaak rond de middag als het op zijn warmst is. ’s Nachts slapen ezels liggend.

Ezelsoren
Cato ligt te dutten maar houd haar omgeving toch goed in de gaten via haar oren. De ezel beschikt over een goed gehoor. Met de bewegelijkheid van de oren en de goed ontwikkelde gehoorschelp zijn ze in staat om de geringste geluiden op te vangen.