PluimveeGanzen

Wij hebben 2 ganzen, 1 ganzerik Remy met 1 vrouwtje Nicolet 

Ganzen werden al 3000 tot 4000 jaar geleden door de oude Grieken gebruikt voor het bewaken van hun tempels. De tamme gans is een grappige, eigenwijze grote vogel. Behalve dat ze gezelligheid brengen, doen ganzen ook dienst als erfbewakers: ze kunnen flink gakken als er vreemden komen! Ganzen zijn groepsdieren, die op z’n minst in een koppel gehouden moeten worden. Met de leeftijd van een jaar zijn tamme ganzen geslachtsrijp. De gans legt om de dag een ei, meestal vanaf maart. Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit. Genten beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de genten weer af. Ganzen zijn grazers. Ganzen zijn geharde dieren en houden het prima uit zonder schuilgelegenheid. Het zijn landvogels maar een vijver is nodig om in te baden, te paren en in weg te vluchten.


Vogels besteden dagelijks veel tijd aan het onderhoud van hun verenpak. Met behulp van hun snavel houden ze de veren op hun plek en verwijderen ze veerluizen en mijten die er gaten in maken. Door regelmatig een bad te nemen wordt allerlei vuil uit de veren verwijderd. Vuiltjes in de veren zijn namelijk een broedplaats voor allerlei parasieten. Ook het invetten van het verenkleed met het was uit de stuitklier hoort bij de dagelijkse poetsactiviteiten.

Evalyn op de boerderij

 Ze vertelt dat ze een ‘centje’ heeft gekregen van haar moeder, waarmee ze eten mocht kopen om de kippen en konijnen te voeren. “Mamma ging mij helpen, er kwamen dieren aan”, zegt ze erbij. “En wat deed jij toen?” vraag mamma Murni. “Ik ging huilen...” Murni legt uit dat het voor Evalyn een beetje te spannend werd toen de ganzen op haar af kwamen. “Evalyn wil altijd de dieren voeren, maar vindt dat eigenlijk ook wel behoorlijk eng!”

Gehoord op de boerderij:

Bij de maisautomaat staat een heel klein meisje met een net getapte beker mais. Gans Remi, geen kleine jongen, heeft het op de beker voorzien en komt blazend op haar af. Het kleine meisje drukt de maisbeker tegen zich aan en zegt kordaat: "Je mág niet blazen, dat is niet lief! Dat vind je ook niet leuk als ik dat bij jou doe!"


Kippen

Alle kippen stammen af van het rode Kamhoen. Kippen worden al zo’n tienduizend jaar door mensen gehouden. Kippen zijn sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes van een haan en enkele hennen. De groep heeft een duidelijke rangorde, dat noemen we de pikorde. De haan verdedigt zijn hennen tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar een veilige slaapplaats en is nodig als je kuikens wilt. Kippen zijn intelligenter en hebben meer emoties dan menigeen denkt. Kippen kletsen heel wat af met wel 30 verschillende geluiden. Kippen die los lopen scharrelen voor een groot deel van de dag naar iets eetbaars; zoals zaden, wormpjes en insecten. Ze nemen graag een stof- of zandbad en poetsen hun verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. Ze voelen zich prettig als ze dit doen. Bij voldoende voedselaanbod zijn kippen opmerkelijk honkvast en verplaatsen ze zich zelden meer dan vijftig meter van hun slaapplaats.


Wij hebben verschillende kippenrassen los rond lopen:  


Zijdehoenders   " Plein"

De zijdehoenders zijn hoogst waarschijnlijk o­ntstaan in China en in Europa geïmporteerd rond 1827. Het lichaam moet rond zijn, de bevedering zacht, de huid donker en de oorlellen lichtblauw. De vacht van de zijdehoender lijkt eigenlijk meer op wol dan op een verenpak. Deze vacht is super zacht en voelt aan als zijde, vandaar krijgt de kip dan ook de naam zijdehoender. Zo’n zachte vacht is uniek binnen alle vogelsoorten. De hennetjes hebben een bolstaande kuif en de haantjes hebben een typerende, achterwaarts staande kuif. De zijdehoen staat bekend om zijn rustige en vertrouwelijke aard en is makkelijk handtam te maken. De hennetjes staan niet bekend als grote ei-leggers (100 per jaar), maar ze blinken wel uit in het broeden en groot brengen van hun kroost.

Barnevelder   "Vonne "

De Barnevelder dankt haar naam aan de plaats waar ze is ontstaan in de 12e en 13e eeuw. Naast de dubbel-gezoomde (roodbruin met zwartgroene dubbele zoom) Barnevelder komen er blauw dubbel-gezoomde, witte en zwarte voor. De helderrode, enkele kam staat rechtop, is middelgroot, regelmatig getand en voorzien van 5 kampunten. De oor- en kinlellen zijn levendig rood. De romp is diep, breed en vol.  Bij de hennen is de staart meestal matig ontwikkeld. Barnevelders zijn in de omgang rustige, vriendelijke kippen en levendig en actief van aard. Een ras dat van nature een grote legkracht heeft, ook gedurende de wintermaanden. Broedsheid komt bij dit ras weinig voor. 

Chabo    "Suki "

De Chabo of Japanse krielkip is een oud ras, afkomstig uit Japan, vermoedelijk ontstaan tijdens de Tokogawa dynastie (1603-1867) uit dieren afkomstig uit China. In het verleden namen rijke Japanse dames deze kippen mee in kleine kooien of mandjes als ze naar de stad gingen. Ook zijn er verhalen bekend dat ze deze mandjes met Chabo’s en al ophingen in bomen als tuinversiering. Deze krielen waren in die tijd zoiets als schoothondjes voor de dames uit welgestelde kringen. Door zijn karakter en rust is het van oudsher een geweldig hobbydier. De kleine kip met de korte pootjes bestaat alleen in de krielvorm, draagt de buik bijna tot op de bodem, terwijl de vleugeleinden net de grond aanraken: geen andere kip ziet eruit als deze Chabo.

Hollands Kuifhoen     " Boukje"

Dit ras is terecht het vlaggenschip onder de Nederlandse hoenderrassen.
 een dier met een adellijke uitstraling, niet in de laatste plaats veroorzaakt door een hoofd vol met veren. Alsof de kip een hoed heeft opgezet waarmee zij moet verschijnen bij de koningin. Die associatie is niet zo vreemd, want het kuifhoen was eeuwen geleden een gewild relatiegeschenk op hoog niveau. De meest bekende en meest voorkomende is het zwarte hoen met een witte kuif.  Kuifhoenders zijn sierlijke en aanhankelijke hoenders die aardig wat eieren leggen, maar helaas nauwelijks broeds worden. 

Sabelpootkriel     "Jip "

De sabelpootkrielen komen  oorspronkelijk uit Azië, waar ze bekend stonden als Bengaalse of Bantamkrielen. Ze lijken sterk op de kippen die de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) in zijn reisverhalen beschreef.  Kippen met zoveel veren aan voeten en poten dat het wel lijkt alsof ze op een voetstuk staan. Nog altijd beschikken de sabelpootkrielen over deze ”voetbevedering”, waarbij vooral de stijve veren aan de benen opvallen: die steken schuin naar achteren en hebben de vorm van sabels. Aan deze veren, gierhakken genoemd, ontleent de sabelpootkriel zijn naam. Ze hebben een rustig en tegelijk levenslustig karakter. Sabelpootkrielen zijn zeer vitale dieren.

Chabo/zijdehoen kruising   " Plok , Bora"


Onze jammer genoeg nog steeds opgehokte pluimvee.

Kippen kunnen hun ogen onafhankelijk van elkaar gebruiken en hebben een gezichtsveld van 300 graden (voor mensen is dit 180). Doordat ze hun ogen afzonderlijk van elkaar kunnen gebruiken kunnen kippen zich tegelijkertijd op verschillende dingen focussen. Dit staat ook bekend als monoculair zicht, dat opmerkelijk genoeg al ontstaat voordat een kuiken uit het ei komt. Als het kuiken nog in de schaal zit draait het naar rechts om licht op te vangen, waarbij de linkerkant van de schaal wordt bedekt door het lichaam van het kuiken. Wanneer een kuiken uit het ei komt, ontwikkelt het bijziendheid in het rechteroog, om het kuiken in staat te stellen goed naar voedsel te kunnen zoeken. Het linker oog is juist verziend, zodat een kip goed kan kijken of er geen roofdieren op de loer liggen. Dit is te zien wanneer er bijvoorbeeld een roofvogel overvliegt en een kip zijn/haar kop kantelt om het goed te kunnen zien.

Verrijking: kippen schijnen erg ijdel te zijn, bekijken zichzelf dus graag in een spiegel

De zijdehoen is een kip, maar wel een hele bijzondere. Zijdehoenders hebben geen weerhaakjes in hun veren. Hierdoor lijkt het alsof ze zachte haren hebben in plaats van veren. Onder al die veren is de huid van een zijdehoen helemaal zwart. Ook hun vlees en hun botten zijn zwart. Tot slot hebben zijdehoenders ook nog eens 5 tenen. Eentje meer dan de meeste kippen.

Haan Goof is verhuisd naar de fruittuinen van west. Hij komt in een grote boomgaard met legkippen en andere asiel kippen. San is er wezen kijken en het is er prachtig, een aanrader om eens te bezoeken. Hij kan bij ons niet blijven want hij kraait midden in de nacht en 's ochtends heel vroeg hard en lang. Klacht gehad van buur. Ook valt hij sinds kort zonder duidelijke aanleiding bezoekers en kinderen aan.  Hij heeft bij ons tot nu toe voor 2 nakomelingen gezorgd bij 1 van de Chabo's, waaronder knuffelkip in opleiding Plok.

 

Kippen zijn vrijwel altijd op zoek naar voer. Dus werken en eten noemen we scharrelen. In de natuur zijn ze hier meer dan 50% van de dag mee bezig. Zelfs al hebben ze de beschikking tot kant en klaar voer, hapklaar uit de voerbak. Nu onze kippen opgehokt zijn zorgen we zelf voor extra scharrel mogelijkheden in hun verblijf door regelmatig de grond om te spitten of zoals in de video door middel van een paar emmers compost.


Pauwen   " Fiona en Frea  "

De blauwe pauw komt uit India en Sri Lanka. Ze leven van nature in kleine families bestaande uit één haan en één tot vijf hennen. De pauw is beroemd om zijn lange sleep, die hij als een waaier kan opzetten. Hiermee pronkt hij om een vrouwtje te veroveren. Vrouwtjespauwen hebben geen sleep en ze zien er niet zo opvallend uit als de mannetjes, omdat zij bij het uitbroeden van haar eieren zo onzichtbaar mogelijk moet zijn voor vijanden.  Pauwen ruien één keer per jaar aan het einde van het broedseizoen (eind juli) dan verliest de haan ook zijn hele staart. In februari heeft hij weer een nieuwe prachtstaart  Het zijn loopvogels, ze zoeken hun voedsel op de grond.  Ze kunnen heel hard rennen, maar niet zo goed vliegen. Ze slapen in bomen. Pauwen worden bij voorkeur vrijlopend gehouden. De hanen kunnen erg hard schreeuwen. Zijn roep klinkt als: Ekkoh-Ekkoh en Paaauw-paaauw- paaauw!  Pauwen zijn erg nieuwsgierig, ze kunnen zo tam worden dat ze uit de hand eten maar kunnen soms agressief zijn naar ander pluimvee. Pauwen komen voor in oeroude volksverhalen, daarin horen pauwen bij de liefde en bij de goden,  het brengt geluk als je een pauwenveer vindt! Als pauwen een goed leven hebben, kunnen ze in gevangenschap 20 tot 30 jaar oud worden.  Hun nest, een kuiltje in de grond tussen de struiken, wordt bedekt met wat dorre bladeren of gras. Het vrouwtje legt gewoonlijk vier tot acht bijna-witte eieren. Het uitbroeden duurt ongeveer 28 dagen. De haan blijft in de buurt. Jonge pauwtjes worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens. Ze krijgen al snel een verenkroontje op hun kop. Zowel de hanen als de hennen hebben zo'n kroontje. Hanen krijgen pas na het derde jaar een sleepstaart. Ze oefenen al heel jong om te pronken, ze trillen met hun vleugeltjes en zetten hun kleine staartveertjes op. De kuikens worden alleen door de moeder verzorgd. 

Als sierlijke grondvogel is de blauwe pauw een bekende gast op kinderboerderijen. Wat veel mensen niet weten is dat pauwen kunnen vliegen. Een prestatie op zich, omdat de sierlijke vogels de last dragen van hun prachtige gekleurde verenpak. Toch kan de pauw moeiteloos behoorlijk hoog en ver het luchtruim kiezen. Gewoonlijk vliegt een pauw niet verder dan een aantal meter. Mocht het écht nodig zijn, dan kan de siervogel maximaal tot wel één kilometer ver vliegen.

De vogels zullen vooral flapperen met hun vleugels en enkele meters verder landen, omdat in de meeste leefomgevingen er geen serieuze roofdieren aanwezig zijn. Hoogstens zullen ze proberen mensen te ontwijken door even een boom in te vliegen.

Parelhoenders    "Oda, Ota, Ola"

Helmparelhoenders zijn afkomstig uit Afrika, waar ze van oudsher leefden op warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken. De parelhoen is een warmbloedig dier dat goed tegen kou kan. De spikkels op hun verenkleed lijken op pareltjes. Parelhoenders laten elkaar met luid getetter weten waar ze zijn. Ze kunnen ruim tien jaar oud worden. Parelhoenders zijn lang niet altijd even goede moeders. Ze gaan gerust ‘s avonds een boom in en laten hun kuikens op de grond. Het zijn omnivoren. Ze woelen de grond om op zoek naar o.a. zaden en wormen. Doordat ze hoog gras, bomen en struiken ontdoen van onder meer teken, hebben ze bij sommigen een streepje voor op ander gevogelte. Ook zouden ze met hun lawaai ratten op afstand houden. 

Muskuseend   "Lies en Loes"

De Spaanse ontdekkingsreizigers die de muskuseenden in de zestiende eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika mee naar Europa namen, wisten dat ze op de terugtocht geen honger hoefden te lijden. De redelijk zware muskuseend mag zich zeker niet moeders mooiste noemen, met z’n rare rode wratten op de neus en rond de ogen en zijn korte poten en grote voeten, waar niet alleen een paar zwemvliezen maar ook klauwtjes aan zitten . Maar aantrekkelijk zijn ze wel, vanwege hun tamme, sympathieke karakter. Deze dieren hebben veel ruimte nodig, een schuilgelegenheid en een platte bak met water. Op het menu van de muskuseenden staan gras, voedselresten, wormen en insecten. Het zijn meester in het wegvangen van vliegen. Deze eendensoort is niet alleen zeer vruchtbaar, de vrouwtjes zijn ook goede broeders. Hoewel er meldingen zijn van maar liefst dertig eieren per nest, broedt de eend meestal zo’n tien tot zestien eieren uit die na 35 dagen uitkomen.

Dit is Lies. Een vrouwelijke Muskus eend. De vrouwtjes kunnen uitstekend vliegen, beter dan de mannetjes. Kenmerkend zijn verder de wratten op de kop – bij de woerd meer dan bij de eend - de korte poten en grote voeten. Die voeten bestaan niet alleen uit een paar zwemvliezen, er zitten ook klauwtjes aan. Dankzij die klauwtjes kunnen ze hun toevlucht zoeken in een boom. Muskus eenden gaan zelfs graag op stok.

Indische loopeend   "Hitam en Putih"

De Indische loopeend is een zeer oud ras en komt voor op in steen gehouwen afbeeldingen in tempels van meer dan 2000 jaar oud. Oorspronkelijk komt hij uit Indonesië waar hij op JavaLombok en Bali gehoed werd in afgedroogde rijstvelden. Hier deed hij zich tegoed aan de overgebleven korrels en insecten en zorgde en passant voor de bemesting. Verder was hij daar met zijn hoge leg van gemiddeld 175 eieren op jaarbasis een belangrijke bron van voedsel. Zijn bijna kaarsrechte houding met uitgestrekte lange hals en zijn romp in de vorm van een fles heeft ongetwijfeld voor de bijnaam 'flesseneend' gezorgd. Hun tred is niet lomp en waggelend zoals bij de meeste eenden. Integendeel, ze lopen echt en op hun elegante eigen manier. Het is een sterk, gehard dier dat weinig eisen stelt aan zijn omgeving. Een troep loopeenden zal elkaar altijd volgen en is zowel qua insectenbestrijding als voorplanting zeer productief. De dieren zullen je tuin vrijwel slakkenvrij houden!


Flesseneenden. Kenmerkend is onder meer dat ze niet vliegen maar hoog opgericht rondlopen, ze kunnen wel kortstondig een meter hoog fladderen. De Indische loopeend kan wel enorm snel rennen vandaar dat ze in de Engelse taal Indian runnerduck genoemd worden. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram. De kleur van het verenkleed varieert van bont, wit tot zwart. Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet. Tijdens de rui kan de staartkrul ook tijdelijk verdwijnen.

De snavel van een eend is een soort zeef. Aan de buitenkant van de onder-snavel zitten allemaal randjes. Die randjes zitten ook aan de binnenkant van de bovensnavel en aan de zijkanten van zijn dikke tong. Als hij dan onder water zoekt naar voer of beestjes dan zuigt hij het water naar binnen. Dan doet hij zijn snavel dicht en drukt met zijn tong al het water weer naar buiten langs al die randjes. Doordat de beestjes en het andere voer niet door die randjes heen kunnen blijven die in zijn bek zitten en kan hij het opeten.


Meer verhalen van de boerderij

Boerenhoen    "Karel "

Onze haan Karel was een bijzondere haan.

Hij was namelijk heel tam en knuffelde graag met kinderen en volwassenen. Daarom werd hij ook wel eens ingezet tijdens therapiesessies voor mensen met angst voor vogels of kippen.

Helaas is deze geweldige haan op bijna 10 jarige leeftijd overleden.

Karel de therapiehaan
Karel is een rustige haan en houdt er van om af en toe met mensen te knuffelen. Dan zit hij rustig op schoot en kan hij makkelijk geaaid worden. Daarom wordt hij ook wel eens ingezet als therapievogel. Voor mensen met vogel of kippen angst. Hieronder lees je het succesverhaal van psycholoog Philip en Rosa. 

'In mijn werk als psycholoog help ik mensen met het overwinnen van allerlei angsten, waaronder ook de angst voor alles wat vliegt. In deze hoedanigheid ben ik in contact gekomen met San en de Kinderboerderij de Pijp in Amsterdam. San heeft onder haar begeleiding ons de mogelijkheid geboden om te kunnen oefenen met bepaald gevogelte. Zoals bijvoorbeeld de haan Karel en plaats te kunnen nemen in de volière. Zeer ondersteunend was de begeleiding van San. Haar rust, geduld, kennis en uitnodigende houding om iedere keer een stapje verder te durven zetten. Zeer doeltreffend voor mijn doelgroep. Veel dank hiervoor en hopelijk kunnen we samen nog veel succesmomenten beleven'.

Philip Thuring

Karel heeft er tabak van

Karel de Haan wordt geaaid door Nick. Twee andere jongetjes vinden dat ook wel interessant. Met z’n drieën zitten ze om Karel heen. Ze zitten te lachen en te praten. Opeens draait Karel zich om en wandelt statig weg. ‘Karel gaat weg! Karel gaat weg!’  roepen de jongetjes. ‘Dan ben je te druk geweest’, zegt Maria. De jongetjes willen Karel terughalen, maar dat mag niet van Maria.  Als Karel er genoeg van heeft, dan moet je hem met rust laten.

Carolientje kan praten

Knuffelhaan Karel is zo populair dat kinderboerderij de Pijp er maar een knuffelkip bij heeft bijgenomen. Hoe ze heet? Carolientje natuurlijk! Toen ze uit het ei kroop, wist nog niemand of het een meisjes- of jongenskip was. Of nou ja, een haan dus... San nam het kuikentje mee naar haar eigen huis, omdat een knuffelkip meteen aan mensen en knuffelen moet wennen. Gelukkig pakte het goed uit en was het een echte kip. Carolientje volgde San door het hele huis, want voor haar was San de moederkip. Ook kippen kunnen trouwens praten. Niet in woorden, maar in geluidjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze wel 30 verschillende geluiden maken. San kent er van Carolientje zeker 10! De 'ik wil nou mijn hok wel weer eens uit'-pruttel of de 'ben je er eindelijk weer-krijs' als San na een dag werken op de kinderboerderij thuiskwam. En de piep voor 'deze worm vind ik echt heel erg lekker’!

Steentjes in je buik  (mei 2016)‘ Kom Carolientje’, lokt Felix, jeugdvrijwilliger bij Kinderboerderij De Pijp en 9 jaar oud. Hij en knuffelkip Carolientje zijn op weg naar de 'kleine beestjes tuin’. In de tuin kiept hij een flink houtblok om. Aan het houtblok hangt een kluitje witte larven. Carolientje heeft niks in de gaten. Felix tikt met zijn vinger tegen het blok. ‘Hier!’, zegt hij tegen haar. Opeens snapt ze het en begint te pikken. Achterin de tuin vindt Felix een paar wormen onder een tegel. Carolientje is er nog net op tijd bij voor ze weer in de grond kruipen. 'Soms brengt ze mij een worm!' vertelt Felix. ‘Behalve wormen lust Carolientje ook graag duizendpoten en pissebedden.’ Hij gaat nog even wat kleine steentjes voor Carolientje zoeken. 'Kippen hebben geen tanden en hun maagzuur is niet zo sterk. Ze eten zaadjes en die moeten ze wel kunnen vermalen. Daarom eten ze steentjes.' 
Onder een paar rotte planken vindt Felix een uitzonderlijk dikke worm. Carolientje kijkt er eens naar maar heeft haar twijfels, ze pikt er alleen even in. Felix houdt hem haar nog eens voor, gewoon tussen zijn vingers. Dan doet Carolientje haar snavel wijd open en slikt, en slikt, en slikt. Eindelijk is de worm weg. Dan heeft Carolientje genoeg verse hapjes voor vandaag. Felix tilt haar op en neemt haar mee. Ze kruipt met haar kopje onder zijn lange blonde haar. 'Ze is nog jong en dan willen ze onder moeders vleugels. Daarom doet ze dit', vertelt hij.