Kleine knaagdierenTamme Ratten:  John, George, Ringo, Paul "Yoshi" 

Onze tamme rat stamt af van de wilde bruine rat , die oorspronkelijk uit Azië komt. In de bloeitijd van de handelsreizen zijn ze als ongewenste verstekelingen per schip in Europa terecht gekomen. Ze kunnen in bijna ieder klimaat op aarde leven en in alle mogelijke leefomgevingen.  Hij leeft graag dicht bij water, heeft dagelijks veel vocht nodig en is een uitstekend zwemmer. Ratten leven in familieverband, waarbinnen een hiërarchie heerst. Van nature is hij schuw, ziet niet zo goed, maar hoort en ruikt erg goed. Geen ander dier is zo kieskeurig wat zijn voedsel betreft als deze alleseter. Het zijn uitstekende klimmers, hun lange kale staart gebruiken ze om hun evenwicht te bewaren. Ratten planten zich snel voort, één enkel paar bruine ratten kan in 1 jaar meer dan 800 nakomelingen hebben. Tamme ratten zijn hoogst intelligente, levendige, nieuwsgierige, vriendelijke en zachtaardige knaagdieren. Ratten worden zo’n 2 tot 3 jaar oud.

Degoes   "Zara en Maren"

Degoes leven in het wild in het Andes-gebergte in Chili. Het zijn van nature erg sociale, vriendelijke en nieuwsgierige beestjes, die in de vrije natuur in groepen leven. Ze zijn heel erg beweeglijk en supersnel, klimmen graag in takken en kunnen ook behoorlijke afstanden springen en zichzelf door de kleinste gaatjes heen wurmen. Ze graven ook graag. Degoes slepen alles wat enigszins te dragen is naar hun nest. Ze zoeken verder graag warme, donkere plekjes op. Het zijn dagdieren, dus vooral overdag actief zijn en maken naar elkaar toe vaak allerlei geluidjes. Het zijn ook echte knagers. Ze knagen werkelijk op alles wat los en vast zit. Dit knagen is erg belangrijk, want hun tandjes blijven steeds doorgroeien. Degoes eten alleen plantaardig voedsel.  Hooi is heel vezelrijk en daarom heel gezond. Ze worden gemiddeld 5 tot 8 jaar oud.

Gerbils    "Saar en San"

Gerbils worden ook wel woestijnratjes genoemd. Ze komen vooral voor in de  half woestijnen in Mongolië en Noord-China.  Ze hebben een schaars en eiwitarm menu en krijgen het meeste water via hun voedsel binnen. De gerbil leeft voornamelijk onder de grond in zelf gegraven, ingenieuze gangenstelsels met één centraal hol en verscheidene kamers, waaronder een voorraadkamer. Het zijn sociale dieren, erg nieuwsgierig en ook overdag actief. Ze doen af en toe een hazenslaapje. Staan regelmatig op hun krachtige achterpoten om er bij onraad mee op de grond te trommelen. Gerbils worden zo’n 3 tot 5 jaar oud.


Filmpjes en verhalen

25 november 2023: 4 jonge mannetjes ratten opgehaald, die eerst bij San thuis tam gemaakt worden. 28 november toch al naar de boerderij gekomen. John: Japanner Russisch blauw, George: Silvermane, Ringo: Husky zwart, Paul: Japanner zwart

De ogen zijn het minst ontwikkelde zintuig van de rat. Wel kunnen ze bijna 360 graden om zich heen kijken zonder hun hoofd te draaien. Ratten zijn niet in staat om scherp te stellen op verschillende afstanden en zijn vrijwel geheel kleurenblind. Ratten met robijnrode en rode ogen zien NOG slechter dan ratten met donkere ogen. 

18 december 2021 hebben we 2 nieuwe gerbil dames Saar en San opgehaald bij @stichting_flappus Ze zijn 3 maanden oud.                             

High five!

De gerbils hebben een nieuw doolhof gekregen

De degoe is een knaagdier uit Chili. De degoe werd halverwege de 18e eeuw ontdekt in de Andes in Chili. Men dacht eerst dat het om een soort eekhoornfamilie ging, later bleek dat het familie was van de ook uit Chili afkomstige cavia. Degoes zijn nieuwsgierige en vriendelijke knaagdieren, ze hebben een bruingrijze, blauwe, witte of grijze vacht. Wist je dat degoes de dikte van hun vacht aanpassen aan de temperatuur? Slim hè!

Degoe fitness. Knaagdieren zoals de Degoes hebben veel baat bij een looprad. Een loopwiel geeft niet alleen extra beweging, maar is ook een uitdaging en een leuke bezigheid voor de Degoes. Het is belangrijk dat een loopwiel veilig en in geval van Degoes knaagvast is.