KattenWij hebben 3 katten:

Kater Loki,  in april 2018 geboren, Poes Lieke in 2013 geboren en kater Vondel in juni? 2022 geboren

Misschien leefden katten al meer dan 10.00 jaar geleden in landbouwnederzettingen in het Midden-Oosten. Toen de mens van nomadische jager landbouwer werd, moest hij zijn voorraadschuren beschermen tegen ratten en muizen. Wilde katten die op zoek naar voedsel bij de voorraadschuren terechtkwamen werden niet weggejaagd, maar aangemoedigd te blijven. Zo kwam de relatie kat-mens tot stand, men spreekt van zelf-domesticatie.

De graanschuren van de Farao’s waren rond 1500 v. Chr. zo omvangrijk, dat er onnoemlijk veel katten nodig waren om ze te beschermen. Katten kregen toen hun goddelijke status, zodat ze niet langer onder zeggenschap van gewone stervelingen vielen en farao’s dus alle katten in beslag konden nemen. De kat werd het symbool van de vruchtbaarheid, in de persoon van de kattengodin Bastet. Op het doden van een kat stond de doodstraf en wie een kat schade toebracht werd zwaar gestraft.
Ook zeelieden beschermden hun voedselvoorraden aan boord door katten mee te nemen, waardoor katten zich over de hele wereld konden verspreiden. Het zijn nachtdieren, overdag rusten ze meestal.


Vondel de kluskat

Vondel doet elke dag zo veel leuke dingen dat je hem wel de hele  dag kan fotograferen en filmen. Hij vind de cavia’s spannend maar verwond ze niet en de cavia’s trekken zich weinig van hem aan. Tijdens de lessen is hij ook geweldig. Hij loopt regelmatig langs de kinderen op de bankjes om zich te laten aaien. Vandaag had hij het echter moeilijk. Toen Maren en ik uitleg gaven over de ratjes en rondgingen zodat de kinderen konden aaien kon hij zich moeilijk beheersen. Begrijpelijk als je constant geprezen wordt om je muizenvanger kwaliteiten.

Wist je waarom kattentongen zo bijzonder zijn? Katten kunnen tot wel een kwart van hun waakzame uren besteden aan het schoonlikken van hun vacht. Het geheim van hun zelfreinigende succes? De stekeltjes op hun tongen zijn hol en gebogen. Met behulp van deze kleine stekeltjes – papillen genaamd – kan een kat grote hoeveelheden speeksel van zijn bek op zijn vacht overbrengen, waardoor hij zichzelf niet alleen grondig reinigt maar ook zijn lichaamstemperatuur verlaagt terwijl het speeksel verdampt.

Loki’s poot! Samen met het leertje van de neus zijn de voetzolen van de kat het best voorzien van zenuwuiteinden. De haren rondom de voetzooltjes en tussen de tenen bevatten ook veel receptoren en zijn dus uiterst gevoelig voor aanraking. De poten geven de kat veel informatie over de ondergrond waarop hij loopt en over (de positie van) zijn prooi. Omdat de poten zo gevoelig zijn, willen de meeste katten daar liever niet aangeraakt worden.

Loki

20 april 2024: Loki 6 jaar jong

Portretfoto van onze mooie Loki

Lekker luieren, allemaal favoriete  plekjes.


Lieke

Mow! Ik ben Lieke, een meisjespoes. Mijn bezigheden zijn eten, slapen en heel soms een muis vangen. Omdat ik gewoon kattenvoer krijg, heb ik het met het laatste niet al te druk. Ik heb wel tig verschillende manden, maar als er toevallig een lege doos staat, is dat voorlopig mijn favoriete plek. Mijn eten jat ik af en toe zelf als de mensen vergeten het keukenkastje af te sluiten. Vervolgens strooi ik de aangeknaagde zakjes gewoon door de gang. Dan ben ik weer blij dat katten slimmer zijn dan mensen. Op de foto kan je zien dat ik best lenig ben, ondanks dat ik een beetje dik ben....

Zo, nu ga ik mijn mand van het moment weer opzoeken!