Geiten en schapen



De kinderboerderij heeft in totaal 5 geiten en 6 schapen.

Dwerggeiten ( Noor en Noemi )

Nederlandse dwerggeiten kwamen al lang geleden uit Midden-Afrika. In Nederland zijn ze vooral te vinden op kinderboerderijen, omdat ze levendig, knuffelbaar,  aanhankelijk en trouw zijn, voor kinderen een bij uitstek geschikt dier. Het zijn kuddedieren. Deze geiten worden 50-60 cm hoog, hebben een korte stevige hals, korte benen en in verhouding een zware bouw en een korte en glanzende beharing.

Wallische geit ( Nanda )

De Wallische geiten of Zwarthalsgeiten zijn sterk en vrij sober. Komt oorspronkelijk uit het kanton Wallis in Zuidwest-Zwitserland en is misschien wel de meest behaarde geit, waarbij het voorste deel scherp begrensd zwart en de rest wit is. Op voorhoofd, wangen en kin groeit wat langer haar en ze hebben een sik. Ook de horens mogen er wezen. De vacht  moet regelmatig worden gekamd om alle klitten eruit te halen, anders gaat de vacht vervilten. Wij knippen of scheren deze geiten zeker 1 keer per jaar.

Nubische geit ( Ischa en Lizzy )

In de tweede helft van de negentiende eeuw reisden de Nubische geiten mee met Engelse stoomschepen uit het Midden-Oosten om de passagiers aan boord gedurende de lange reis van verse melk te voorzien.
De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld. Het dier heeft een lange, slanke nek. Zijn kop heeft geen sik of belletjes maar wel brede, lange, hangende oren. Zijn neus is sierlijk gebogen en de ogen stralen een zachtaardige warmte uit, die overeenkomt met zijn lieve karakter. De Nubische geit heeft een statige manier van lopen, die bijna koninklijk is. Hij kan in alle kleuren voorkomen.

Friese melkschapen ( Evy en Veronica )

Het Friese melkschaap is het hoogst melkproductieve schaap ter wereld. Dit schaap is gefokt op melk, vruchtbaarheid en lieve karakter. Het  melkschaap is een geheel wit en vrij groot schaap. De kop is onbewold met zijde-achtig haar. De oren zijn lang, matig breed, en worden iets naar voren, zijdelings uitstaand gedragen. De kop heeft veelal een adellijke uitdrukking.

Mergellander schapen ( Tiela en Toke )

De Mergellanders werden ooit gehouden voor de mest, het vlees en de wol. De Mergellander is een middelgroot ras met een dichte en dikke vacht, een gevlekt patroon op poten en kop, een onbewolde kop, een iets bolle neus, een imposante kraag bij de rammen, een lange staart, zwarte neusspiegel en zwarte hoeven.
Behalve een mooi en rustig schaap, is de Mergellander doorgaans ook gezond en sterk. Het ras kent weinig geboorteproblemen.

Walliser Schwarznase ( Olke , Bolke )

De Walliser Schwarznase heeft niet alleen een zwarte neus, het zwart loopt door tot rond z’n ogen. Ook de oren zijn zwart, evenals de hakken en knieën. De ‘zwartneus’ is een middelgroot schaap. Ooien hebben een lichte ramsneus en lange spiraalvormige, witte horens die van de kop afdraaien. De schapen zitten dik in de wol, ook bovenaan de kop en zelfs aan de poten.
Ze zijn  rustig, nieuwsgierig, heel gemoedelijk en aanhankelijk. Het zijn net ‘teddyberen’, omdat ze zo aaibaar zijn. De ooi onderscheidt zich door zeer goede moedereigenschappen. Dit schapenras is honkvast waardoor weinig afrastering nodig is. Het zijn kudde dieren die meestal dicht bij elkaar blijven.

8juli 2023: Onze lieve oude dwerggeit Mimi in laten slapen. Ze heeft het wel 15,5 jaar volgehouden bij ons, maar was nu echt op. Het was een heerlijke knuffelgeit, ze zal vreselijk gemist worden maar weten ook dat ze een heel lang prachtig leven heeft gehad op onze boerderij. Ze is bij ons komen wonen toen ze 3 maanden oud was. Ze is 1 keer moeder mogen worden, was geliefd bij alle medewerkers, vrijwilligers en bezoekers en is stokoud geworden. We zullen ons haar blijven herinneren als het geitje dat er hoe dan ook altijd voor zorgde dat ze aandacht kreeg en geaaid en gekriebeld werd.

Dwerggeit Katty is verhuisd naar wijkboerderij Wachterlied in Amsterdam. Katty, moeder van Noemi en Noor, is een enorme springgeit. Bij ons was dat niet handig, omdat ze over alle hekken sprong en dan onze oude geit Mimi achterna-joeg en vervelend bleef doen tegen het jonge schaap Bolke . Het gaat goed op haar nieuwe plek met hoge hekken, moest natuurlijk wel even haar plaats bepalen.  Iedereen die gehecht is aan Katty kan haar dus blijven bezoeken in Amsterdam. We wensen Katty veel plezier met haar nieuwe kudde en woonplek toe.

17 maart 2023: speciale comfortmatrassen in de stal gelegd. Vrijdagmiddag, de stal was leeggehaald, geschrobd en een gedeelte van de stal hebben we voorzien van matrassen om te kijken of ze het prettig vinden. Iedereen is nieuwsgierig en komt kijken maar het is toch wel eng. Dan stapt Mimi naar binnen en geeft schijnbaar het sein, alles oké,  want dan volgt de rest alsof er niks aan de hand is en probeert Lizzy direct uit of het lekker plast op de nieuwe ondergrond. 

Lizzy en Ischa lijken de matten ideaal te vinden.

Geitenverhalen!

Prachtige vacht hé! Wist je dat je van een vacht niet alleen de wol maar ook het wolvet kan gebruiken? Mensen maken veelvuldig gebruik van wolvet
We gebruiken die schapentalg in onder meer crèmes, lippenstift en shampoos. Wolvet heeft namelijk een een hydraterende en verzachtende werking op mensenhuid. Mits je niet allergisch bent tenminste, dan krijg je er eczeem van. 

Geluid aan. Mekkeren is de term die het stemgeluid van een geit aangeeft. Het is een onomatopee. Het mekkeren komt tot stand doordat de uitgeblazen lucht in snel tempo 'stuitert' tegen de stembanden in het strottenhoofd. Het is een vibrerende klank. Het geluid dat schapen voortbrengen heet blaten.

De hoorntjes van Noemi en Noor groeien hard. Aan de horens of aan de sik kun je niet altijd zien of het een mannetje (bok) of een vrouwtje (geit) is. Bij sommige rassen hebben alleen de bokken horens, maar bij andere hebben bokken en geiten allebei horens.

Hoeven

Geiten hebben in hun hoeven organische polymeren. Die zorgen ervoor dat de geitenvoet zich aanpast aan de structuur van de bodem. Hoe beter de aanpassing, hoe groter het oppervlak waarmee de voet contact maakt met de grond.

De slijtage van de hoef wordt door groei gecompenseerd. Geiten hebben de snelst groeiende hoeven van alle hoefdieren. Die snelle groei is handig in de bergen, maar veroorzaakt problemen bij geiten die op zachte ondergrond worden gehouden. De hoornlaag groeit bij onvoldoende natuurlijke slijtage buiten de zool uit.

Knabbelen

Geiten knabbelen graag. Aan hooi, takken en bladeren. Op percelen waar naast grassen van alles voorhanden is, is de voorliefde van geiten voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren) vooral in de lente heel duidelijk aanwezig. Die voorjaarsbehoefte aan hout zou kunnen komen door de zoete smaak van de sapstromen die in bomen en struiken op gang zijn gekomen. Het jonge hout voorziet de geiten in de lente ook in hun door rui en melkgift verhoogde vitaminen- en mineralenbehoefte. En ten slotte bieden bomen en struiken ook veel structuur en vezeligheid.