Konijnen & cavia’s

Cavia's

Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw Zuid Amerika (o.a. Peru) ontdekten troffen ze daar de cavia, al min of meer gedomesticeerd, in en rond de huizen van de bevolking aan. Ze werden door de Inca -bevolking gehouden voor het vlees en als offerdieren. Of de Spanjaarden de cavia meegenomen hebben naar Europa, of pas later de Engelsen, weet men niet. Wel staat vast dat het dier aan het begin van de l8e eeuw in verschillende Europese landen gehouden werd. Cavia's worden ook wel Guinese biggetjes genoemd. Waarschijnlijk omdat de zeevaarders via Guinea in Afrika naar Europa voeren dankt het diertje aan dit land deze naam. Ten onrechte worden cavia's ook wel marmotten genoemd. Maar met de marmot heeft de cavia geen enkele verwantschap, afgezonderd het feit dat ze beiden knaagdieren zijn. Marmotten komen voor in het Alpengebied, zijn veel groter, houden een winterslaap, zijn verwant aan de eekhoorn, hebben een staart en kunnen niet in gevangenschap gehouden worden. De cavia heeft een nogal afgeronde stompe snuit, kleine bek, lange tastharen, kleine oren, harde dekharen en zijige onderwol. De poten zijn kort en naar verhouding vrij dun, met aan de voorpoten 4 tenen en de achterpoten 3 tenen. In Peru leven de cavia's in grote familiegroepen, kolonies, tussen het hoge steppegras. Overdag verschuilen ze zich in holletjes die ze zelf graven. Ze hebben, voor eigen veiligheid, gevoelige zintuigen om te compenseren dat ze traag zijn en in open veld leven. Ze kunnen goed horen en hebben in vergelijking met veel andere knaagdieren een heel goed ontwikkeld gezichtsvermogen met een groot gezichtsveld, zowel naar voren en opzij als naar boven. Ze kunnen kleuren zien. Cavia's zijn ruim 20 uur -per etmaal wakker, slaapperioden duren ongeveer 10 minuten en treden verspreid over de dag op. Ze hebben geen dag- nachtritme. De cavia ademt ongeveer 120 maal per minuut. Deze snelle ademhaling die we aan de beweging van de neusvleugels kunnen zien is dus geen teken van ziekte. Voelt de cavia zich op zijn gemak dan laat hij een mompelend geluid horen, bij opwinding hoor je een hard gefluit, als alles in orde is (geen gevaar) dan knort of bromt de cavia, sist of gromt hij dan is er iets mis, hij piept om aandacht te krijgen en slist om te imponeren. Voortplanting: het vrouwtje noemt men zeug, het mannetje beer. Na ongeveer 4 maanden zijn jonge cavia's al vruchtbaar. Caviazeugjes staan gemiddeld eens in de zestien dagen een dekking van de beer toe, tijdens of net voor haar vruchtbare uren maakt het zeugje typische knorgeluidjes. Na een draagtijd van ongeveer 65 tot 70 dagen brengt de cavia 2 tot 5 jongen ter wereld. Het zeugje maakt geen nest, dit is niet nodig omdat de jongen volledig behaard en met open ogen worden geborenen spoedig na de geboorte al rondscharrelen (nestvlieders). Ze worden 3 weken door de moeder gezoogd, maar eten al vrij snel na de bevalling mee aan het voedsel van de moeder. Cavia's kunnen 7 tot 15jaar oud worden.

Konijnen

Wij hebben verschillende konijnenrassen op onze boerderij:

Vlaamse reuzen, Vlaams/Duitse reuzen

hangoorkonijnen

Hollanders

Rex en Rex Widder

Lionhead

dwergkonijnen